Reddingsschip Alan Kurdi vraagt andere Europese landen om hulp

Crewleden van het Duitse reddingsschip Alan Kurdi en geredde migranten kijken toe hoe de Maltese autoriteiten geëvacueerde migranten wegvoeren, 6 september 2019 © Reuters

Het Duitse reddingsschip Alan Kurdi, dat al ongeveer tien dagen in de Middellandse Zee ligt, heeft vier Europese landen om hulp gevraagd. Vijf mensen zitten nog aan boord op het schip, nadat Malta eerder op de dag besloot om nog drie vluchtelingen op te vangen.

De Alan Kurdi had op 31 autustus dertien mensen uit een overvolle houten boot aan boord genomen, onder wie acht minderjarigen. De boot bevond zich in de reddingszone van Malta, maar Malta verklaarde zich donderdag enkel bereid twee jongens op te nemen die zware angstaanvallen hebben. Uiteindelijk liet het land nog zes andere mensen binnen, waardoor er nu nog vijf mensen aan boord van de Alan Kurdi zijn.

De Duitse organisatie Sea-Eye, die het schip beheert, heeft Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal om hulp gevraagd, laat woordvoerder Gorden Isler maandagavond op Twitter weten.

Zowel Italië als Malta hebben de voorbije maanden schepen met migranten afgewezen. Malta verkoos dat de Alan Kurdi zou terugkeren naar Tunesië.

Partner Content