Om 18.24 uur lokale tijd (22.24 uur Belgische tijd) waren al 25 van de 33 mijnwerkers gered. De meesten verkeerden in goede gezondheid, maar een aantal onder hen had extra medische zorgen nodig.

Aanvankelijk was er vanuit gegaan dat het twee dagen kon duren voor alle geblokkeerde kompels waren bevrijd, maar de actie verliep dus sneller dan verwacht.

De reddingsoperatie is live te volgen op de BBC-website.

Euforie

De eerste die woensdagmorgen gered werd, was de 31-jarige Florencio Avalos. Familieleden reageerden euforisch toen hij aan de oppervlakte verscheen.

De reddingsoperatie had enkele uren vertraging opgelopen, omdat de Chileense regering geen risico's wilde nemen en testen uitvoerde. Maar eenmaal de smalle capsule naar beneden werd gebracht, eerst leeg en dan met een reddingswerker, ging het vrij vlot.

Avalos stapte rustig uit de capsule en zag er gezond uit. Hij viel eerst zijn familie in de armen en groette dan de Chileense president, die sprak van een "ongeziene reddingsoperatie in de geschiedenis van de mensheid".

Na hun redding worden de kompels medisch onderzocht.

Media

Volgens de Duitse media-expert Bernd Blöbaum moeten de Chileense kompels beschermd worden tegen de honderden journalisten die zich op de plaats verzameld hebben om getuige te zijn van de reddingsactie.

Blöbaum benadrukt dat de mijnwerkers eerst de kans moeten krijgen om tijd met hun familie door te brengen. "Dat is veel belangrijker dan de media te woord te staan", zo luidt het. "Niet alle journalisten zullen echter de gepaste afstand bewaren."

De media-expert zegt verder dat de betrokkenen, die het niet gewend zijn om met media-aandacht om te gaan, ook op dat vlak begeleiding nodig zullen hebben zodat ze niet overgeleverd worden aan de nieuwsgierigheid van de aanwezige journalisten. Daarnaast moet er ook rekening mee worden gehouden dat bepaalde media geld zullen bieden voor interviews. Voor de mijnwerkers die in vergelijking met onze standaarden arm zijn, speelt dat natuurlijk een belangrijke rol.

Om 18.24 uur lokale tijd (22.24 uur Belgische tijd) waren al 25 van de 33 mijnwerkers gered. De meesten verkeerden in goede gezondheid, maar een aantal onder hen had extra medische zorgen nodig. Aanvankelijk was er vanuit gegaan dat het twee dagen kon duren voor alle geblokkeerde kompels waren bevrijd, maar de actie verliep dus sneller dan verwacht. De reddingsoperatie is live te volgen op de BBC-website.Euforie De eerste die woensdagmorgen gered werd, was de 31-jarige Florencio Avalos. Familieleden reageerden euforisch toen hij aan de oppervlakte verscheen. De reddingsoperatie had enkele uren vertraging opgelopen, omdat de Chileense regering geen risico's wilde nemen en testen uitvoerde. Maar eenmaal de smalle capsule naar beneden werd gebracht, eerst leeg en dan met een reddingswerker, ging het vrij vlot. Avalos stapte rustig uit de capsule en zag er gezond uit. Hij viel eerst zijn familie in de armen en groette dan de Chileense president, die sprak van een "ongeziene reddingsoperatie in de geschiedenis van de mensheid". Na hun redding worden de kompels medisch onderzocht.Media Volgens de Duitse media-expert Bernd Blöbaum moeten de Chileense kompels beschermd worden tegen de honderden journalisten die zich op de plaats verzameld hebben om getuige te zijn van de reddingsactie. Blöbaum benadrukt dat de mijnwerkers eerst de kans moeten krijgen om tijd met hun familie door te brengen. "Dat is veel belangrijker dan de media te woord te staan", zo luidt het. "Niet alle journalisten zullen echter de gepaste afstand bewaren." De media-expert zegt verder dat de betrokkenen, die het niet gewend zijn om met media-aandacht om te gaan, ook op dat vlak begeleiding nodig zullen hebben zodat ze niet overgeleverd worden aan de nieuwsgierigheid van de aanwezige journalisten. Daarnaast moet er ook rekening mee worden gehouden dat bepaalde media geld zullen bieden voor interviews. Voor de mijnwerkers die in vergelijking met onze standaarden arm zijn, speelt dat natuurlijk een belangrijke rol.