Dat blijkt uit een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).

Vorig jaar waren er 8,6 miljoen nieuwe ontheemden door gewapende conflicten, van wie er 4,8 miljoen uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika komen. In totaal gaat het om 40,8 miljoen ontheemden. "Dat is het hoogste cijfer ooit en twee keer zoveel als het aantal vluchtelingen wereldwijd", aldus Jan Egeland, de secretaris-generaal van de Noorse raad voor de vluchtelingen (NRC), een co-auteur van het rapport.

Natuurrampen

"Terwijl de wereld focust op de stroom van vluchtelingen die uit de regio wegvluchten, zijn miljoenen mensen in het Midden-Oosten op de vlucht in hun eigen land, meer dan in de rest van de wereld tezamen", zegt Carsten Hansen, de regionaal directeur in het Midden-Oosten voor NRC.

Volgens het rapport is de stijging van het aantal ontheemden versneld sinds de Arabische Lente eind 2010 en de opkomst van terreurgroep Islamitische Staat. Syrië, Jemen en Irak telden meer dan de helft van het totale aantal ontheemden, gevolgd door Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Colombia, Congo, Nigeria, Zuid-Soedan en Oekraïne.

Daarnaast sloegen vorig jaar 19,2 miljoen mensen op de vlucht door natuurrampen. Dat gebeurde vooral in India, China en Nepal.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). Vorig jaar waren er 8,6 miljoen nieuwe ontheemden door gewapende conflicten, van wie er 4,8 miljoen uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika komen. In totaal gaat het om 40,8 miljoen ontheemden. "Dat is het hoogste cijfer ooit en twee keer zoveel als het aantal vluchtelingen wereldwijd", aldus Jan Egeland, de secretaris-generaal van de Noorse raad voor de vluchtelingen (NRC), een co-auteur van het rapport. "Terwijl de wereld focust op de stroom van vluchtelingen die uit de regio wegvluchten, zijn miljoenen mensen in het Midden-Oosten op de vlucht in hun eigen land, meer dan in de rest van de wereld tezamen", zegt Carsten Hansen, de regionaal directeur in het Midden-Oosten voor NRC. Volgens het rapport is de stijging van het aantal ontheemden versneld sinds de Arabische Lente eind 2010 en de opkomst van terreurgroep Islamitische Staat. Syrië, Jemen en Irak telden meer dan de helft van het totale aantal ontheemden, gevolgd door Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Colombia, Congo, Nigeria, Zuid-Soedan en Oekraïne. Daarnaast sloegen vorig jaar 19,2 miljoen mensen op de vlucht door natuurrampen. Dat gebeurde vooral in India, China en Nepal.(Belga/RR)