‘Rechtshandigen beseffen niet hoe vaak linkshandigen geconfronteerd worden met ongemakken’

Linkshandig © Istock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Bezoekers aan India krijgen steevast de gouden raad mee: Gebruik alleen uw rechterhand, want de linkerhand is onrein. Voor linkshandigen in het land is dit een onmogelijke boodschap, daarom ijveren ze op de Dag voor Linkshandigen voor meer erkenning.

Bezoekers aan India krijgen een belangrijke raad mee: Gebruik alleen uw rechterhand, want de linkerhand is onrein. Voor linkshandigen in het land een onmogelijke boodschap, daarom proberen ze het taboe van linkshandigheid te doorbreken en ijveren ze voor meer erkenning.

Naar schatting is zo’n 10 tot 15 procent van de wereldbevolking linkshandig. Net zoals in België linkshandige kinderen in het verleden gedwongen werden om met rechts te schrijven, krijgen linkshandigen in de Indiase maatschappij het soms hard te verduren. Afgelopen jaar nog pleitte een politicus van de tweede grootste hindoepartij (BJP) van het land om linkshandigheid te verbieden. Volgens Vijay Sahasrabudhi gaat linkshandigheid in tegen de natuur, net zoals homoseksualiteit.

‘Linkshandige moet klas verlaten’

Sandeip Vishnoi, de oprichter van de Indian Left Hander Club vertelt aan de Indische krant The Economic Times hoe hij geregeld verhalen te horen krijgt van kinderen die gedwongen worden om alleen hun rechterhand te gebruiken. “In een school in Rajasthan werd een kind herhaaldelijk gestraft omdat het zijn linkerhand gebruikte om te schrijven, omdat hij niet kon schrijven met rechts moest hij de klas verlaten.”

“Al worden deze verhalen gelukkig zeldzamer. Zo werken we onder meer samen met scholen om de Dag voor Linkshandigen, die plaatsvindt op 13 augustus, onder de aandacht te brengen. Dit jaar worden er zelfs prijzen uitgereikt specifiek aan linkshandige studenten”, vertelt Vishnoi.

Cricket

Hoewel er nog steeds een stigma bestaat in het land, nemen de vooroordelen af onder meer dankzij linkshandige cricketspelers, een sport die ontzettend populair is in India. Het is al langer bekend dat linkshandigen uitblinken in sport. Vooral in de tennissport slaan heel wat sterspelers met hun linkerhand. Linkshandigen kunnen hun tegenspeler eenvoudiger verrassen, want een rechtse tegenstander verwacht geen zet die vanuit dezelfde hoek komt.

Maar de commerciële wereld heeft in India nog heel wat in te halen. Zoek maar eens crickethandshoenen voor linkshandigen, dat is een rariteit in India, schrijft de krant. “Dit is een voorbeeld van de onzichtbaarheid van linkshandigen”, legt de Britse psycholoog Chris McManus uit. Al is het volgens hem beter om genegeerd te worden, dan opgemerkt en gediscrimineerd te worden. “Rechtshandigen staan er niet bij stil hoe vaak linkshandigen geconfronteerd worden met dagelijkse ongemakken. Denk maar aan stoelen met een schrijftafel, de tafel bevindt zich standaard aan de rechterzijde.” Op de Belgische markt zijn scharen voor linkshandigen eenvoudig te vinden, maar in India is dat ondenkbaar.

Genetisch?

Om de ongemakken waarmee linkshandigen dagelijks te maken hebben in de verf te zetten, riep de Amerikaan Dean R. Campbell, oprichter van de belangenvereniging voor linkshandigen de Dag voor Linkshandigen in 1976 op 13 augustus in het leven.

De vraag waarom sommige mensen linkshandig zijn, blijkt niet zo eenvoudig te beantwoorden. “Als beide ouders linkshandig zijn, is de kans groter dat ze ook linkshandige kinderen hebben”, zegt Matthieu Lenoir van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit van Gent in Het laatste Nieuws. “Maar een eenduidig gen dat op voorhand uitmaakt of je rechts- of linkshandig bent, is nog niet ontdekt.”

Partner Content