Rechtse partijen trekken gezamenlijk naar Italiaanse parlementsverkiezingen

Silvio Berlusconi werpt zich op als de man zonder wie Italië niet bestuurd kan worden. © BelgaImage
Kamiel Vermeylen

In Italië trekken de rechtse politieke partijen samen naar de kiezer voor de stembusgang van vier maart. Dat kwamen ze gisteren overeen in de woonplaats van Berlusconi.

Italië maakt zich stilaan op voor de parlementsverkiezingen op vier maart. De rechtse en conservatieve partijen, met onder meer Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi, hebben gisteren besloten om gezamenlijk naar de Italiaanse kiezer te trekken.

De drie partijen, Forza Italia, Lega en Fratelli D’Italia (FDI), kwamen gisteren samen in de residentie van Silvio Berlusconi het Italiaans dorpje Arcore in Noord-Italie.

Na enkele uren onderhandelen raakten Berlusconi,Matteo Salvani (Lega Nord) en Georgia Meloni (FDI) het eens over een gezamenlijk verkiezingsprogramma. De drie partijen willen onder meer een vlaktaks, een verhoging van het minimumpensioen en een strenge migratiepolitiek. De voorzitters zullen nog enkele keren samenzitten om het verkiezingsprogramma verder aan te scherpen.

Momenteel is de populistische vijfsterrenbeweging van voorzitter Beppe Grillo volgens bevragingen de grootste partij, gevolgd door de centrumlinkse Partito Democratico van Italiaans premier Paolo Gentiloni en voormalig premier Matteo Renzi. Volgens de meest recente peilingen zouden de drie rechtse partijen samen wel het grootste blok vormen met 45% procent van de stemmen.

Hoewel Berlusconi voorlopig geen officiële openbare ambt meer mag bekleden, heeft hem dat er niet van weerhouden om ‘Berlusconi voor President’ op de affiches te laten zetten. De intussen 81-jarige Berlusconi werd in 2013 veroordeeld voor fraude en corruptie. Sindsdien mag hij zes jaar lang geen functie vervullen. Il Cavaliere ging in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Er wordt echter niet verwacht dat het Hof nog een uitspraak zal doen voor de verkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content