Rechter pleit twee mannen vrij voor moord op Malcolm X

MALCOLM X

Een rechter in New York heeft donderdag twee mannen vrijgepleit die meer dan 50 jaar geleden veroordeeld werden voor de moord op Malcolm X, de bekende militant die opkwam voor burgerrechten voor Afro-Amerikanen.

Malcolm X werd vermoord op 21 februari 1965 toen hij net begonnen was met een speech. Er werden drie personen opgepakt, allen lid van de Nation of Islam, een Afro-Amerikaanse moslimorganisatie die onder meer streed voor gelijke rechten van de zwarte bevolking. Malcolm X was woordvoerder van de Nation of Islam.

Het drietal werden in maart 1966 veroordeeld wegens moord. Muhammad Aziz, alias Norman 3X Butler, vandaag 83 jaar, werd donderdag vrijgepleit. Die eer viel ook Khalil Islam, alias Thomas 15X Johnson, te beurt, maar hij overleed in 2009. De twee hebben altijd hun onschuld staande gehouden. De derde veroordeelde, Mujahid Abdul Halim, alias Talmadge X Hayer, bekende toentertijd op Malcolm X te hebben geschoten, en zuiverde zo zijn twee medebeschuldigden eigenlijk van schuld, maar tevergeefs.

De documentaire ‘Who Killed Malcolm X?’ op Netflix wierp in februari 2020 opnieuw twijfels op over de vraag of Muhammad Aziz en Khalil Islam wel aanwezig waren op de plek van de moord. Justitie boog zich opnieuw over de zaak, en de procureur van New York, Cyrus Vance, kwam tot de conclusie dat de twee ‘niet de rechtspraak kregen die ze verdienden.’ De rechter schaarde zich donderdag achter dat standpunt en sprak over de ‘mislukking van het gerecht.’

Partner Content