Anders Behring Breivik (32) is voor het eerst sinds zijn arrestatie in het openbaar in de rechtszaal in Oslo verschenen. De rechter heeft de voorlopige hechtenis van de extreemrechtse Noorse massamoordenaar zoals verwacht met twaalf weken verlengd.
De rechter ging daarmee in op de vordering van het Openbaar Ministerie.

Breivik werd belet om een openingsrede te houden over zijn daden. Toen de beklaagde probeerde "een toespraak te houden", zo meldt het persbureau NTB vanuit de rechtszaal, onderbrak de rechter hem.

Veel belangstelling
Het was de eerste openbare zitting in het proces-Breivik. De vorige zittingen waren achter gesloten deuren gehouden.

Buiten de rechtbank stonden lange rijen belangstellenden, onder wie perslui, overlevenden van de aanslagen en familieleden van de slachtoffers, zo meldt de BBC.

Onderzoek
Breivik, die sinds 22 juli in de cel zit, heeft bekend dat hij de dader is van de aanslagen van juli in Oslo en het naburige eiland Utoeya, waarbij in totaal 77 doden vielen.

Het strafproces tegen Breivik zal op 16 april 2012 beginnen, zo bepaalde de rechtbank van Oslo. Voor het eind van deze maand moet hij evenwel nog door gerechtspsychiaters onderzocht worden. Als die hem ontoerekeningsvatbaar verklaren, vervalt het proces. Er wordt van uitgegaan dat het proces zo'n tien weken in beslag zal nemen. (Belga/KVDA)

Anders Behring Breivik (32) is voor het eerst sinds zijn arrestatie in het openbaar in de rechtszaal in Oslo verschenen. De rechter heeft de voorlopige hechtenis van de extreemrechtse Noorse massamoordenaar zoals verwacht met twaalf weken verlengd. De rechter ging daarmee in op de vordering van het Openbaar Ministerie. Breivik werd belet om een openingsrede te houden over zijn daden. Toen de beklaagde probeerde "een toespraak te houden", zo meldt het persbureau NTB vanuit de rechtszaal, onderbrak de rechter hem.Veel belangstelling Het was de eerste openbare zitting in het proces-Breivik. De vorige zittingen waren achter gesloten deuren gehouden. Buiten de rechtbank stonden lange rijen belangstellenden, onder wie perslui, overlevenden van de aanslagen en familieleden van de slachtoffers, zo meldt de BBC. Onderzoek Breivik, die sinds 22 juli in de cel zit, heeft bekend dat hij de dader is van de aanslagen van juli in Oslo en het naburige eiland Utoeya, waarbij in totaal 77 doden vielen. Het strafproces tegen Breivik zal op 16 april 2012 beginnen, zo bepaalde de rechtbank van Oslo. Voor het eind van deze maand moet hij evenwel nog door gerechtspsychiaters onderzocht worden. Als die hem ontoerekeningsvatbaar verklaren, vervalt het proces. Er wordt van uitgegaan dat het proces zo'n tien weken in beslag zal nemen. (Belga/KVDA)