Ratko Mladic, de gewezen leider van de Bosnische Serviërs, weigerde vandaag schuldig of onschuldig te pleiten, onder meer voor volkerenmoord. Hij werd daarop uit de zaal geleid en men schorstte de zitting. De rechter had Mladic ook al verschillende malen moeten vragen hem niet te onderbreken. Mladic' advocaat in Belgrado had eerder gezegd dat Mladic zijn proces zou boycotten, omdat hij zijn eigen advocaten wil kiezen.

Op 26 mei werd Mladic aangehouden in Servië. Vijf dagen later werd hij naar Den Haag overgebracht. Op 3 juni verscheen hij voor het eerst voor het Strafhof.

'Wil aanklachten grondig bestuderen'

Toen al maakte Mladic duidelijk dat hij eerst de aanklachten tegen hem grondig wou bestuderen. Volgens de advocaat die hem voorlopig bijstaat wil Mladic zich pas uitspreken over zijn schuld of onschuld als hij weet welke advocaten zijn definitieve verdediging op zich zullen nemen.

Bloedbad in Srebrenica

Mladic (69) is de man die verantwoordelijk wordt geacht voor het bloedbad in het Bosnische Srebrenica in 1995, waarbij 8.000 mensen het leven lieten. Zestien jaar lang leefde hij ondergedoken. De internationale gemeenschap drong aan op zijn vervolging. Zijn aanhouding was een voorwaarde voor gesprekken met Servië over mogelijke toetreding tot de Europese Unie. (Belga/INM/SD)

Ratko Mladic, de gewezen leider van de Bosnische Serviërs, weigerde vandaag schuldig of onschuldig te pleiten, onder meer voor volkerenmoord. Hij werd daarop uit de zaal geleid en men schorstte de zitting. De rechter had Mladic ook al verschillende malen moeten vragen hem niet te onderbreken. Mladic' advocaat in Belgrado had eerder gezegd dat Mladic zijn proces zou boycotten, omdat hij zijn eigen advocaten wil kiezen. Op 26 mei werd Mladic aangehouden in Servië. Vijf dagen later werd hij naar Den Haag overgebracht. Op 3 juni verscheen hij voor het eerst voor het Strafhof. 'Wil aanklachten grondig bestuderen'Toen al maakte Mladic duidelijk dat hij eerst de aanklachten tegen hem grondig wou bestuderen. Volgens de advocaat die hem voorlopig bijstaat wil Mladic zich pas uitspreken over zijn schuld of onschuld als hij weet welke advocaten zijn definitieve verdediging op zich zullen nemen. Bloedbad in SrebrenicaMladic (69) is de man die verantwoordelijk wordt geacht voor het bloedbad in het Bosnische Srebrenica in 1995, waarbij 8.000 mensen het leven lieten. Zestien jaar lang leefde hij ondergedoken. De internationale gemeenschap drong aan op zijn vervolging. Zijn aanhouding was een voorwaarde voor gesprekken met Servië over mogelijke toetreding tot de Europese Unie. (Belga/INM/SD)