CNN had president Donald Trump en meerdere van zijn topmedewerkers voor de rechter gedaagd nadat Acosta's accreditatie was opgeheven. Dit ging volgens de nieuwszender in tegen de rechten die CNN en Acosta hebben op grond van het Eerste en Vijfde Amendement op de Amerikaanse grondwet.

Woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis zei in een reactie op het vonnis dat Acosta zijn perspas tijdelijk terugkrijgt. Maar er komen 'regels en procedures om in de toekomst eerlijke en ordentelijke persconferenties te verzekeren. Er moet decorum zijn in het Witte Huis', zo citeerde CNN haar.

'Laat ons terug aan het werk gaan', was het korte commentaar van Acosta.

Procedure

Een door het staatshoofd benoemde rechter, Timothy J. Kelly, besliste dat Acosta zijn perspas alvast tijdelijk moet terugkrijgen. Over de onderliggende zaak velde de magistraat nog geen oordeel, maar hij liet verstaan te denken dat CNN en Acosta ten gronde zullen winnen.

Kelly nam zijn beslissing op grond van het vijfde amendement en meende dat het Witte Huis Acosta niet in de vereiste procedure had betrokken om zijn perspas legaal in te trekken.

De rechter liet echter de mogelijkheid open dat Trump en co de accreditatie opnieuw intrekken op basis van zo een procedure. Kelly kon zich aldus niet uitspreken over de verwijzing van CNN en Acosta naar het eerste amendement op de grondwet. Dit heeft een strikte clausule omtrent persvrijheid.

Ruzie

Vorige week woensdag gaf Trump in het Witte Huis een persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten.

De CNN-journalist bleef toen doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan. Hij wilde het ook nog hebben over het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, en weigerde de microfoon terug te geven aan een medewerkster van de president.

Het Witte Huis trok daarop 'tot nader order' de accreditatie van de journalist in. Hij had zich immers 'onaangemeten' gedragen.

De conservatieve concurrent Fox News heeft zich verrassend aangesloten bij de klacht van CNN.

CNN had president Donald Trump en meerdere van zijn topmedewerkers voor de rechter gedaagd nadat Acosta's accreditatie was opgeheven. Dit ging volgens de nieuwszender in tegen de rechten die CNN en Acosta hebben op grond van het Eerste en Vijfde Amendement op de Amerikaanse grondwet.Woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis zei in een reactie op het vonnis dat Acosta zijn perspas tijdelijk terugkrijgt. Maar er komen 'regels en procedures om in de toekomst eerlijke en ordentelijke persconferenties te verzekeren. Er moet decorum zijn in het Witte Huis', zo citeerde CNN haar. 'Laat ons terug aan het werk gaan', was het korte commentaar van Acosta. Een door het staatshoofd benoemde rechter, Timothy J. Kelly, besliste dat Acosta zijn perspas alvast tijdelijk moet terugkrijgen. Over de onderliggende zaak velde de magistraat nog geen oordeel, maar hij liet verstaan te denken dat CNN en Acosta ten gronde zullen winnen. Kelly nam zijn beslissing op grond van het vijfde amendement en meende dat het Witte Huis Acosta niet in de vereiste procedure had betrokken om zijn perspas legaal in te trekken. De rechter liet echter de mogelijkheid open dat Trump en co de accreditatie opnieuw intrekken op basis van zo een procedure. Kelly kon zich aldus niet uitspreken over de verwijzing van CNN en Acosta naar het eerste amendement op de grondwet. Dit heeft een strikte clausule omtrent persvrijheid. Vorige week woensdag gaf Trump in het Witte Huis een persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. De CNN-journalist bleef toen doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan. Hij wilde het ook nog hebben over het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, en weigerde de microfoon terug te geven aan een medewerkster van de president. Het Witte Huis trok daarop 'tot nader order' de accreditatie van de journalist in. Hij had zich immers 'onaangemeten' gedragen. De conservatieve concurrent Fox News heeft zich verrassend aangesloten bij de klacht van CNN.