Salvini zei dinsdag dat hij zowel Open Arms als de Ocean Viking, een ander reddingsschip, zou verhinderen de honderden migranten die ze vorige week oppikten voor Libië naar Italië te brengen. Open Arms stapte naar de rechter, en in een geschreven uitspraak zei die dat het schip Open Arms, dat al bijna twee weken in de Middellandse Zee ronddobbert omdat het nergens mag aanmeren, zich in een 'uitzonderlijk ernstige' situatie bevindt. Daarom moet de boot toegelaten worden tot de Italiaanse wateren, en moeten de meest hulpbehoevenden 'onmiddellijke bijstand' krijgen, klonk het.

In de beslissing staat wel niet of de boot ook toestemming moet krijgen om aan te meren, en of de vluchtelingen aan land moeten mogen komen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de beslissing te zullen aanvechten. Italië en Malta hebben al verschillende keren reddingsschepen met geredde migranten aan boord geweigerd, omdat ze eerst zeker wilden zijn dat andere EU-lidstaten ze zouden opnemen.

Salvini zei dinsdag dat hij zowel Open Arms als de Ocean Viking, een ander reddingsschip, zou verhinderen de honderden migranten die ze vorige week oppikten voor Libië naar Italië te brengen. Open Arms stapte naar de rechter, en in een geschreven uitspraak zei die dat het schip Open Arms, dat al bijna twee weken in de Middellandse Zee ronddobbert omdat het nergens mag aanmeren, zich in een 'uitzonderlijk ernstige' situatie bevindt. Daarom moet de boot toegelaten worden tot de Italiaanse wateren, en moeten de meest hulpbehoevenden 'onmiddellijke bijstand' krijgen, klonk het. In de beslissing staat wel niet of de boot ook toestemming moet krijgen om aan te meren, en of de vluchtelingen aan land moeten mogen komen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de beslissing te zullen aanvechten. Italië en Malta hebben al verschillende keren reddingsschepen met geredde migranten aan boord geweigerd, omdat ze eerst zeker wilden zijn dat andere EU-lidstaten ze zouden opnemen.