‘Rechten van de burgers prioriteit in brexitonderhandelingen’

© iStock

De Europese burgers en hun rechten moeten een centrale plaats krijgen tijdens de brexitonderhandelingen. Dat was de conclusie van het debat in het Europees parlement woensdag. Het parlement keurde een resolutie rond de brexit met een grote meerderheid goed.

Alle fracties in het Europees parlement, van links tot rechts, waren het er woensdag over eens: van de scheiding tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk mogen de kinderen, de burgers dus, niet de dupe worden.

Dat is ook een belangrijk punt in de resolutie die de krijtlijnen van de brexit vanuit Europees perspectief uittekent en die het Europees parlement. Verder herinnert het halfrond de Britten eraan dat toegang tot de interne markt altijd gepaard moet gaan met het respecteren van de vier fundamentele vrijheden en met het toezicht door het Europees Hof van Justitie en verwerpen het Britse voorstel om de gesprekken over de brexit en de toekomstige Europees-Britse relaties tegelijkertijd te voeren.

In de tekst zet het parlement de rode lijnen uit voor de brexitonderhandelingen die over enkele weken met Londen worden aangeknoopt. Het parlement onderhandelt niet mee, maar zal op het einde van de rit over het uiteindelijke Brexit-akkoord moeten stemmen.

‘De prioriteit der prioriteiten is het garanderen en behouden van de rechten van de Europese burgers in het VK en de Britse burgers in de EU’, zei de fractievoorzitter van de extreemlinkse fractie in het parlement, Gabi Zimmer, tijdens het debat. Haar sociaaldemocratische collega Gianni Pittella vindt eveneens dat het ‘beschermen van de verworven rechten van de Europese burgers’ centraal moet staan.

‘Hoe kun je een harde brexit bekomen zonder fysieke grens met Ierland? Hoe een harde Brexit verzoenen met uw wens om het Verenigd Koninkrijk meer te verenigen?’, vroeg de groene fractieleider Philippe Lamberts zich luidop af, terwijl hij zich tot de Britse premier Theresa May richtte. ‘Al deze tegenstellingen moeten worden opgelost om schade voor de burgers te vermijden. Dat moet de prioriteit van deze onderhandeling worden.’

Ook N-VA-parlementslid Helga Stevens ‘vindt het essentieel dat de rechten van de burgers snel en op een evenwichtige manier worden aangepakt.’

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker concludeerde bij de onderhandelingen ‘meer kijken dan enkel verdragen en paragrafen’. ‘Neen, het gaat om het lot van vier miljoen mensen die een band hebben met het Verenigd Koninkrijk. Deze mannen en vrouwen mogen in geen geval pasmunt worden, ze mogen niet gegijzeld worden. We moeten erover waken dat ze niet in de afgrond van onzekerheid worden geduwd.’

‘Was geen mislukking’

Voor de liberale fractieleider Guy Verhofstadt (Open VLD) moet gewaakt worden over de principes die ook de stichters van de Europese samenwerking hoog in het vaandel voerden: vrijheid, gerechtigheid en vrede. De relatie tussen het VK en de EU ‘was misschien niet passioneel, maar het was ook geen mislukking’, aldus Verhofstadt.

De voorzitter van de grootste fractie, Manfred Weber van de EVP, belooft harde onderhandelingen. ‘Het idee achter de EU, is samenleven. Nu willen de Britten niet langer met ons samenleven. We blijven vrienden, maar dat zal ons niet tegenhouden hard en stevig te onderhandelen.’

Ook Michel Barnier nam aan het debat in het parlement deel. De Fransman leidt het team van de Europese Commissie dat over enkele weken de onderhandelingen met Londen aanvat. Hij hield in Straatsburg een pleidooi voor een hecht Europees blok tijdens de gesprekken, voor transparante onderhandelingen en voor het snel wegwerken van de grootste onzekerheden. Hij wil ook dat eerst over de Brexit wordt gesproken en pas in tweede instantie over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de EU. Het respecteren van de wederzijdse rechten en de niet-discriminatie van burgers zijn voor hem de leidende principes.

De kritische noot kwam van UKIP’er Nigel Farage: ‘Met deze eisen’, zei hij als verwijzing naar de richtsnoeren van Tusk, ‘hebben jullie getoond dat jullie wraakzuchtig en vuil zijn. Al wat ik kan zeggen, is: godzijdank dat we vertrekken.’

Gibraltar

Een opvallende passage in de richtsnoeren die Europese Raadvoorzitter Donald Tusk vorige week voorstelde, ging over Gibraltar en stelde dat elk akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk waar het rotseiland bij betrokken is, de toestemming moet krijgen van Spanje. Er werden twee amendementen op tafel gelegd die zouden toevoegen dat Gibraltar massaal tegen de brexit stemde, maar dat komt er dus niet.

Ook voor Ierland en Schotland wilde men een soortgelijke toevoeging doen, zonder succes. Een official van het parlement zei aan Reuters dat ‘we er niet akkoord mee gaan dat Gibraltar even belangrijk is als Schotland of Noord-Ierland.

Lees ook:Waarom het probleem-Gibraltar nog niet van de baan is

Partner Content