De ontruiming van het kamp 'is niet in strijd met het verbod op mensonwaardige en onterende behandelingen', zo stelde de rechter. De maatregel 'beoogt, in tegendeel, in de eerste plaats het stopzetten van dergelijke behandelingen, waarmee de migranten die nu op de site wonen geconfronteerd worden.' De rechter legt daarmee een klacht van elf hulporganisaties naast zich neer.

Een concreet tijdstip is er wel nog steeds niet en ook over het te volgen plan is er discussie. Frankrijk wil de inwoners van de Jungle onderbrengen in opvangcentra, die verspreid liggen over het hele land. De oppositie in Frankrijk ziet het plan niet zitten, meldt NOS-correspondent Mark Heijster, omdat er dan 'allemaal kleine Calaistjes zouden komen.'

'Dit jaar nog'

De regering laat bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en minister van Huisvesting Emmanuelle Cosse wel horen dat ze er vaart achter willen zetten. Ook president François Hollande zei eind september nog tijdens een bezoek aan Calais dat hij het nog dit jaar wil ontruimen. 'Frankrijk is niet een Frankrijk waar je zo'n kamp vindt', klonk het toen.

Sinds het voorjaar van 2015 zitten er in de buurt van Calais, op een vijftigtal kilometer van de Belgische grens, duizenden migranten bijeen. Ze hopen er een mogelijkheid te krijgen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Het geïmproviseerde vluchtelingenkamp, dat aan een sloppenwijk doet denken, heeft de bijnaam 'Jungle' gekregen. (BELGA/JVL)

De ontruiming van het kamp 'is niet in strijd met het verbod op mensonwaardige en onterende behandelingen', zo stelde de rechter. De maatregel 'beoogt, in tegendeel, in de eerste plaats het stopzetten van dergelijke behandelingen, waarmee de migranten die nu op de site wonen geconfronteerd worden.' De rechter legt daarmee een klacht van elf hulporganisaties naast zich neer. Een concreet tijdstip is er wel nog steeds niet en ook over het te volgen plan is er discussie. Frankrijk wil de inwoners van de Jungle onderbrengen in opvangcentra, die verspreid liggen over het hele land. De oppositie in Frankrijk ziet het plan niet zitten, meldt NOS-correspondent Mark Heijster, omdat er dan 'allemaal kleine Calaistjes zouden komen.'De regering laat bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en minister van Huisvesting Emmanuelle Cosse wel horen dat ze er vaart achter willen zetten. Ook president François Hollande zei eind september nog tijdens een bezoek aan Calais dat hij het nog dit jaar wil ontruimen. 'Frankrijk is niet een Frankrijk waar je zo'n kamp vindt', klonk het toen.Sinds het voorjaar van 2015 zitten er in de buurt van Calais, op een vijftigtal kilometer van de Belgische grens, duizenden migranten bijeen. Ze hopen er een mogelijkheid te krijgen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Het geïmproviseerde vluchtelingenkamp, dat aan een sloppenwijk doet denken, heeft de bijnaam 'Jungle' gekregen. (BELGA/JVL)