Een rechtbank in Cairo heeft de doodstraf bevestigd voor de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi. Hij wordt beschuldigd betrokken geweest te zijn bij een massale gevangenisuitbraak. De rechter hield de in mei uitgesproken straf, die internationaal op veel kritiek stuitte, dus in stand.

De massa-ontsnapping vond plaats in 2011, tijdens het volksprotest tegen Morsi's voorganger, Hosni Mubarak. Ook het geweld tijdens die 'Egyptische Lente' werd Morsi ten laste gelegd. De gevangenisuitbraak was georganiseerd in samenwerking met het Palestijnse Hamas en het Libanese Hezbollah. Op het vonnis volgt nu automatisch een behandeling in beroep.

Abdel Fattah al-Sisi

In juni 2013 kwamen miljoenen mensen op straat om te protesteren tegen de autoritaire regeerstijl van Morsi. Dat leidde tot een militaire staatsgreep, onder leiding van de toenmalig legerleider Abdel Fattah al-Sisi. Een half jaar later werd hij gekozen tot president.

Sinds de staatsgreep hebben de autoriteiten de moslimbroederschap verbannen en duizenden aanhangers aangehouden. (Belga/AVE)

Een rechtbank in Cairo heeft de doodstraf bevestigd voor de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi. Hij wordt beschuldigd betrokken geweest te zijn bij een massale gevangenisuitbraak. De rechter hield de in mei uitgesproken straf, die internationaal op veel kritiek stuitte, dus in stand.De massa-ontsnapping vond plaats in 2011, tijdens het volksprotest tegen Morsi's voorganger, Hosni Mubarak. Ook het geweld tijdens die 'Egyptische Lente' werd Morsi ten laste gelegd. De gevangenisuitbraak was georganiseerd in samenwerking met het Palestijnse Hamas en het Libanese Hezbollah. Op het vonnis volgt nu automatisch een behandeling in beroep. In juni 2013 kwamen miljoenen mensen op straat om te protesteren tegen de autoritaire regeerstijl van Morsi. Dat leidde tot een militaire staatsgreep, onder leiding van de toenmalig legerleider Abdel Fattah al-Sisi. Een half jaar later werd hij gekozen tot president.Sinds de staatsgreep hebben de autoriteiten de moslimbroederschap verbannen en duizenden aanhangers aangehouden. (Belga/AVE)