Rebellen trekken zware wapens terug uit Donetsk en Loehansk

Oekraïne © Reuters

De rebellen in het oosten van Oekraïne beweren alle zware wapens van de frontlinies in de gebieden Donetsk en Loehansk te hebben teruggetrokken. ‘Terwijl beide partijen wapens verplaatsen, is het onduidelijk of ze die terugtrekken’, zegt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa echter.

De rebellen in het oosten van Oekraïne beweren alle zware wapens van de frontlinies in de gebieden Donetsk en Loehansk te hebben teruggetrokken. Daarbij zouden ze voldoen aan een van de belangrijkste voorwaarden van het vredesakkoord dat vorige maand in het Wit-Russische Minsk is opgesteld. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigde dat echter niet.

‘Onduidelijk of wapens teruggetrokken worden’

Edoard Basoerin, woordvoerder van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, zei dat de separatistische milities zes Grad-houwitsers terugtrokken als laatste stap. “De terugtrekking is uitgevoerd onder controle van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)”, zei hij volgens het Russische persagentschap Interfax. Volgens datzelfde agentschap zeiden de separatisten in Loehansk dat ook zij de terugtrekking hebben afgerond.

Alexander Hug, viceleider van de OVSE-missie in Oekraïne, herhaalde dat terwijl beide partijen wapens verplaatsen, het onduidelijk is of ze die terugtrekken. “We kunnen zeggen dat de wapens achter de linies verplaatst worden, maar het is te vroeg te zeggen dat ze daar zullen blijven”, zei hij in een interview.

‘Staakt-het-vuren houdt vrij goed stand’

Hij drukte “voorzichtig optimisme” uit wat betreft het staakt-het-vuren. “Op dit moment zien we dat de wapenstilstand op grote stukken van de 500 kilometer lange contactlinie redelijk goed standhoudt”, zei hij in Berlijn. “We zien dat beide zijden stappen ingeleid hebben om de wapens van het front weg te bewegen. Het is de eerste keer dat beide conflictpartijen hetzelfde doen.”

Ook de regering in Kiev zei dat het bestand grotendeels standhoudt. Wel zei Kiev dat de rebellen zaterdag op een militaire stelling hadden gevuurd. De rebellen deden de beschuldiging van de hand als een “provocatie”. De terugtrekking van de zware wapens, de oprichting van een gedemilitariseerde zone en het begin van een dialoog tussen Kiev en de rebellengroepen maken deel uit van het akkoord dat de leiders van Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne vorige maand overeenkwamen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content