Rebellen en Kiev sluiten vredesbestand over Debaltseve

Debaltseve, Oost-Oekraïne © BELGAIMAGE

De pro-Russische rebellen en de regeringstroepen uit Kiev zijn een staakt-het-vuren overeengekomen over Debaltseve, een brandhaard in het oosten van Oekraïne. Dankzij een humanitaire corridor kunnen bewoners het gebied ontvluchten.

Kiev en de Russisch gezinde rebellen zijn een bestand overeengekomen om de burgers van Debaltseve, een van de brandhaarden in het conflict in Oost-Oekraïne, te ontzetten. Dat maakten beide partijen bekend.

‘We zijn akkoord gegaan met een bestand vrijdag bij Debaltseve om de burgers te evacueren’, verklaarde het hoofd van de regionale politie, trouw aan Kiev, Vjatsjeslav Abroskin.

20 bussen

Een separatistische verantwoordelijke, Edoeard Basoerin, zei dat het bestand van 8 tot 15 uur GMT zal duren (9 tot 16uur Belgische tijd). Volgens een woordvoerster van de separatisten, Daria Morosowa, stonden 20 bussen klaar om de burgers weg te brengen. De eerste voertuigen hebben de omgeving al verlaten, aldus het persagentschap Interfax.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde de inrichting van de corridor. Volgens de civiele bescherming zijn donderdag al bijna 400 mensen uit de gevechtsgebieden in Donetsk en Loehansk gehaald.

Merkel en Hollande

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande spreken vrijdag in Moskou met Russisch president Vladimir Poetin over een vredesinitiatief om het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen. Merkel en Hollande spraken eerder in Kiev al met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Intussen bezoekt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, Polen en Letland. Hij zal die twee landen, die zeer kritisch tegenover Moskou staan, proberen te overhalen om het plan te steunen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content