Reacties op Amerikaanse aanval in Syrië: ‘In strijd met het internationaal recht’ (Kremlin)

Vladimir Poetin © Reuters

De reacties op de Amerikaanse aanval op een Syrische luchtmachtbasis lopen binnen. Europa staat achter de aanval, Rusland en Syrië reageren scherp.

Rusland

 • De Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië zijn ‘in strijd met het internationaal recht’, meldt het Kremlin, een bondgenoot van het Syrische regime, in een eerste reactie. President Vladimir Poetin heeft het over ‘agressie’ tegen een soevereine staat. De Amerikanen hadden Rusland gewaarschuwd voor de aanval.
 • Eerder zei Viktor Ozerov, het hoofd van de Defensiecommissie in het hogerhuis van het Russische parlement, al dat de Amerikaanse aanval van donderdag de inspanningen in de strijd tegen het terrorisme in Syrië ondermijnt. Volgens de politicus zou de samenwerking tussen de VS en Rusland kunnen worden stopgezet. ‘Dit is een daad van agressie tegen een lid van de Verenigde Naties’, aldus Ozerov nog, die toevoegt dat Rusland een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad zal vragen, schrijft CNN. Volgens persagentschap TASS heeft ook Bolivia, een niet-permanent lid van de V-raad, een spoedoverleg gevraagd. Rusland heeft, net als het regime, steeds ontkend dat de Syrische regering achter de gifgasaanval zit, en waarschuwde donderdag tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad nog voor een militaire operatie in Syrië.
 • ‘Dit roept de situatie van 2003 op, toen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië met hun bondgenoten Irak zijn binnengevallen zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. ‘Het is deprimerend, dat de toch al broze betrekkingen tussen Rusland en de VS verdere schade worden toegebracht.’

Syrië

 • De Syrische staatstelevisie spreekt van een ‘Amerikaanse agressie’ tegen de militaire basis.
 • De Syrische oppositie heeft de Amerikaanse aanval op een luchtmachtbasis in Syrië enthousiast onthaald. De aanval is een ‘zeer belangrijke reactie’ van de VS. ‘Die moet het begin inluiden van het tijdperk waarin men aan het Syrische regime duidelijk maakt dat het niet ongestraft kan blijven’, aldus Ahmed Ramadan van de Syrische Nationale Coalitie (SNC). De aanval van de VS verzwakt de mogelijkheden van president Bashar al-Assad om aanvallen uit te voeren, aldus Ramadan, die toevoegt dat de oppositie ‘hoopt dat de (Amerikaanse) aanvallen worden voortgezet’.
 • Gouverneur Talal Barazi van Homs.:’Het gaat wat tijd kosten om de schade te evalueren.’ Barazi voegt nog toe dat de autoriteiten de aanval veroordelen. ‘Natuurlijk veroordelen we ze. Alle acties tegen Syrische militaire basissen moet veroordeeld worden’, zegt Barazi. ‘De luchtmacht die aanwezig is in de luchthaven van Shayrat is een belangrijke steun voor de gewapende troepen in de strijd tegen Islamitische Staat in de regio van Palmyra’, de historische stad die in handen is van IS en al verschillende keren werd heroverd door het regime.

Verenigde Staten

 • Hillary Clinton, Democratisch presidentskandidaat in 2016, staat achter de aanval, meldt CNN. ‘Ik geloof echt dat we zijn vliegvelden hadden moeten vernietigen en dat we dat nog steeds moeten doen. We moeten hem verhinderen om ze nog te gebruiken om onschuldige mensen te bombarderen en saringas op hen te gooien.’ ‘Assad heeft een luchtmacht en die luchtmacht is de aanleiding van de meerderheid van de burgerslachtoffers die we over de jaren heen hebben gezien en die we ook de laatste dagen weer zagen. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken herhaalde dat ze nog steeds een voorstander is van een vliegverbod boven Syrië.’
 • Trump krijgt dan weer veel minder steun van de mensen achter de alt-rightbeweging, stelt BuzzFeedNews vast. Paul Joseph Watson van de populistisch-rechtse nieuwssite Infowars laat op Twitter weten niet meer achter Trump te staan

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wereld

 • Volgens de Australische pers werd ook de Australische premier Malcolm Turnbull op voorhand op de hoogte gebracht van de aanval. Hij suggereerde kort voor de aanval dat Australië in nauw contact staat met de VS, en dat hij een gesprek heeft gehad met zijn minister van Defensie, wat kan betekenen dat Canberra Washington zal vervoegen met de aanvallen. President Donald Trump riep de NAVO-landen eerder op de dag op om de VS bij te staan in de strijd tegen het bloedvergieten in de VS.
 • De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus noemt de Amerikaanse aanval op de vliegbasis bij Homs positief, meldt de NOS. Volgens hem is het belangrijk dat de internationale gemeenschap eensgezind optreedt tegen de Syrische president Assad. Kurtulmus hoopt dat de aanval bijdraagt aan het vredesproces.
 • Ook de Poolse regering is positief over de raketaanval. Via een woordvoerder meldt ze dat de Verenigde Staten zich sterk maken voor wereldvrede.
 • De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zegt dat hij de aanval steunt en dat hij vooraf op de hoogte is gebracht. ‘Het gebruik van chemische wapens is ontstellend en moet worden gestraft, omdat het een oorlogsmisdaad is.’ Wel zegt hij ook dat Frankrijk geen confrontatie zoekt met Iran en Rusland, die Syrië steunen.
 • ‘Het Syrische regime draagt de volle verantwoordelijkheid voor deze ontwikkelingen’, reageerde NAVO-topman Jens Stoltenberg. De NAVO heeft herhaaldelijk het gebruik van chemische wapens door Syrië veroordeeld als een duidelijk inbreuk op de internationale normen en afspraken, luidt het in de mededeling van de NAVO-baas. De NAVO beschouwt het gebruik van chemische wapens als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. Het Atlantisch bondgenootschap steunt alle internationale inspanningen om vrede en een politieke oplossing in Syrië te bereiken, luidt het nog.
 • De Syrische president Bashar al-Assad ‘is zelf verantwoordelijk voor deze ontwikkeling’, klonk het in een mededeling van bondskanselier Angela Merkel en Frans president François Hollande. ‘Zijn herhaaldelijk gebruik van chemische wapens en zijn misdaden tegen de eigen bevolking eisten een sanctie’.
 • De Britse regering sprak van ‘een gepast antwoord op de barbaarse aanval met chemische wapens van het Syrische regime’.
 • Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft de Amerikaanse raketaanval op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat begroet. ‘De Amerikaanse aanvallen tonen noodzakelijke vastberadenheid tegen barbaarse chemische aanvallen. De Europese Unie zal samenwerken met de Verenigde Staten om de brutaliteit in Syrië te beëindigen’, zo verklaarde hij vrijdag op Twitter.
 • ‘Dit is de eerste keer dat ik niet helemaal gekant ben tegen Trump. Er is actie nodig om de aanvallen op burgers te stoppen. De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten blijven werken voor een politieke oplossing’, tweette liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt.
 • Saoedi-Arabië, een van de bitterste tegenstanders van de Syrische regerig, heeft de Amerikaanse raketaanval op een luchtmachtbasis van de Syrische regering een ‘moedige beslissing’ van de Amerikaanse president Donald Trump genoemd. Het wahabitische koninkrijk steunt de militaire operatie van de VS in zijn geheel, meldde het Saoedische staatspersagentschap SPA vrijdag onder aanhaling van Buitenlandse Zaken in Riyad. De aanval is een antwoord op de misdaden van het Syrische regime tegen zijn bevolking.
 • ‘De mensen in Syrië lijden erg. We roepen alle partijen op tot kalmte en de problemen door dialoog en politieke maatregelen op te lossen’, zei woordvoerster Hua Chunying van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in China.

Partner Content