Reacties Euro-akkoord: ‘Het blijft aanmodderen, maar het gaat een richting uit’

De reacties op het Euro-akkoord zijn verdeeld: ‘Het is geen goed akkoord, maar het is wel beter dan een mislukking.’

“Een nieuw tijdperk voor Griekenland”, zo noemde de Griekse premier George Papandreou na afloop van de Eurotop over de schuldencrisis, het akkoord over de schuldkwijtschelding voor Griekenland. Zijn land krijgt met de halvering van haar schuld een kwijtschelding van 100 miljard euro.

Yves Leterme: ‘Krachtige beslissing’

De Belgische ontslagnemende premier Yves Leterme (CD&V) had het over “krachtige beslissingen”, genomen door de leiders van de zeventien eurolanden, “die de financiële markten moeten overtuigen van de slagkracht van de eurozone en onze wil om de eurozone te verdedigen”.

Leterme ziet de vuurkracht van het versterkte Europees noodfonds (EFSF) “vervier- of vervijfvoudigen”. Hij verzekerde verder dat België “op geen enkele manier in het vizier is gekomen tijdens de gesprekken”.

Op de VRT-radio gaf Leterme nog mee dat Europa met het akkoord “voor het eerst weer wat voorsprong kan nemen” op de schuldencrisis. Dat zou meteen ook de beurzen moeten ontspannen, aldus de premier.

Leterme: ‘Er zijn altijd limieten’

Over de kritiek op de 1.000 miljard euro die het EFSF nu sterk is, zegt Leterme: “Dat was inderdaad een dilemma. Als we geen bedrag hadden genoemd, dan was de kritiek dat we geen cijfers konden produceren. Dat we nu wel een cijfer geven, daar komt ook kritiek op.” Toch is 1.000 miljard al “enorm indrukwekkend”, benadrukte hij nog. “Maar er zijn natuurlijk altijd limieten.”

Een grotere rol voor de Europese Centrale Bank (ECB) had daar een mouw aan kunnen passen, maar voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel was dat van bij de start onbespreekbaar. Toch sluit premier Leterme niet uit dat de ECB in de toekomst alsnog in beeld komt. Voorwaarde is wel dat Europa tegen dan “heel dwingend” kan optreden tegen lidstaten die budgettair onvoldoende in de pas lopen. Die rechtstreekse inwerking van Europa op de nationale begrotingen zit er alvast aan te komen, aldus nog de premier.

IMF: ‘Antwoord op crisis in eurozone’

IMF-topvrouw Christine Lagarde feliciteert de leiders van de eurozone voor het opstellen van een programma “dat een antwoord zal bieden op de crisis in de eurozone”.

Lagarde verwelkomt de “substantiële vooruitgang” die geboekt werd tijdens de Eurotop en zegt dat ze de raad van bestuur van het IMF zal aanraden de volgende schijf van hulp aan Griekenland vrij te geven.

Ze noemt het akkoord tussen de eurolanden en de banken over een afschrijving van 50 procent op Griekse obligaties “van het grootste belang om de levensvatbaarheid van de schuld te verbeteren”. De lasten worden daardoor ook eerlijk verdeeld tussen de private en de publieke sector, aldus nog Lagarde.

De versterking van het Europese noodfonds EFSF tot 1.000 miljard euro kan andere Europese landen beschermen tegen besmetting, zegt de Franse IMF-topvrouw nog.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet spreekt van “uiterst belangrijke beslissingen in verschillende domeinen” die tijdens de Eurotop werden genomen. Hij benadrukte dat de grote lijnen werden uitgezet, maar dat er snel nog veel werk gedaan moet worden.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht: ‘Het zal afhangen van de snelheid’

“Er staat nu echt een gereedschapskist klaar om het Europese huis te hertimmeren. Het zal afhangen van onze beslistheid en de snelheid waarmee we dat doen of dit gaat lukken. Ik heb daar goede hoop in”. Zo reageerde Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht tijdens De Ochtend op Radio. “De Eurotop heeft goed gewerkt, de uitvoering zal minstens even goed moeten zijn”, aldus De Gucht.

Over de mogelijke rol van China en andere opkomende economieën bij de versterking van het noodfonds, wees De Gucht erop dat die landen al onrechtstreeks hulp bieden via het Internationaal Muntfonds IMF. “Het kan onmogelijk goed gaan in de wereld als het slecht gaat in Europa”, voegde De Gucht eraan toe.

Hij meent ook dat Italië in staat is er weer bovenop te geraken. “Het heeft de kracht zich economisch te herstellen. Alleen moet het de hand aan de ploeg slaan”.

De Gucht reageerde ook op de eerste kritische reacties van economen en analisten, die de resultaten van de Eurotop als “onvoldoende” bestempelen. “Al je een land of Europa moet besturen met alleen economen en beursanalisten, dan zit je echt wel in de knoop”, zei hij. “Ik zou ze graag willen vragen dat ze een klein beetje realistisch trachten te zijn”.

Wereldbank: ‘Eerste belangrijke stap die helpt tijd te winnen’

De voorzitter van de Wereldbank Robert Zoellick noemt het bereikte Europese akkoord tegen de schuldencrisis “een eerste belangrijke stap” die toelaat om “tijd te winnen”. Hij hoopt evenwel dat een en ander zal leiden tot een ruimere aanpak ter ondersteuning van de wereldeconomie en een herstel van de groei.

Paul De Grauwe: ‘Onvoldoende’

“Te weinig”. Zo omschrijft de Leuvense professor Paul De Grauwe in een eerste reactie het akkoord. “Het is beter dan niets, maar ik denk dat het algemene plaatje onvoldoende is”, zei de professor tijdens een extra journaal op Eén. Het zwakste punt van het akkoord is volgens hem de versterking van de vuurkracht van het noodfonds EFSF.

Dat de Europese leiders en de financiële sector het eens raakten over een afschrijving van 50 procent op Griekse obligaties, is “goed nieuws voor Griekenland”, aldus De Grauwe. “Het zal de last die op het land weegt sterk verminderen”.

De professor plaatst de mogelijkheid om het EFSF op te trekken tot ongeveer 1.000 miljard euro in perspectief. De Italiaanse uitstaande schuld bedraagt 1.900 miljard euro, merkt hij op. De 1.000 miljard euro zal volgens De Grauwe dan ook onvoldoende zijn als er een groot probleem, of de perceptie ervan, ontstaat in Italië.

Wat de herkapitalisering van de banken betreft, meent De Grauwe dat de banken op termijn meer eigen middelen moeten hebben. Gezien de huidige situatie van de aandelenmarkt, pleit hij ervoor dat geleidelijk te doen.

Ivan Van de Cloot: ‘Is eerder waterpistool dan bazooka’

Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van het Itinera Institute, ziet in het optrekken van het EFSF “een herschikking van wat al eerder bekend was.” Volgens Van de Cloot is die 1.000 miljard euro onvoldoende, en was 2.500 miljard beter geweest. Dat zegt hij op de VRT-radio. “Er is eerder sprake van een waterpistool dan van een bazooka. Het is geen goed akkoord, maar het is wel beter dan een mislukking.” Hij ziet het akkoord nu als een antwoord op korte termijn. “Maar de vragen zullen blijven.”

Dat de Aziatische beurzen nu opveren is geen reden tot euforie, analyseert de econoom: “Dat is hetzelfde als bij een drugsverslaafde: na een shot kikkert die ook op, maar daar is steeds meer voor nodig.”

Hendrik Vos: ‘Het blijft wankel en aanmodderen, maar het gaat een richting uit’

Ook professor EU-studies Hendrik Vos van de Universiteit Gent ziet in het akkoord vooral oplossingen op korte termijn. “Wat nu is aangekondigd is net iets minder en vager dan we gedacht hadden. Het is ook gebaseerd op de meest optimistische vooruitzichten”, klinkt het op de VRT-radio. De kans is dan ook groot dat er binnenkort opnieuw moet samengezeten worden. Hij relativeert echter: “Dat is wel hoe de EU al 50 à 60 jaar werkt.”

Uitkijken is het volgens de professor naar Italië, waar premier Silvio Berlusconi onder grote Europese druk staat om de staatsfinanciën op orde te krijgen: “Als Italië weer labieler wordt, zitten we weer in de problemen.”

Volgens Vos zijn wel al grote stappen genomen. “De Duitsers zeiden vroeger dat ze nooit een noodfonds zouden aanvaarden. Het is dus inderdaad aanmodderen, en het blijft wankel, maar het gaat een richting uit.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content