Voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, noemde de anti-apartheidstrijder 'één van de grootste politieke figuren van onze tijd'. De Franse president François Hollande omschrijft Nelson Mandela als 'een uitzonderlijke verzetsstrijder' die, ondanks 27 jaar gevangenschap, niet enkel een verwerpelijk regime kon omverwerpen, maar ook de Zuid-Afrikanen kon verzoenen en de democratie laten gelden.

Bondskanselier Angela Merkel eerde de overleden Nobelprijswinnaar als een voorbeeld voor mensen over de hele wereld. 'Nelson Mandela's lichtende voorbeeld en zijn politieke erfenis van geweldloosheid en afwijzing van racisme zal voor mensen over de hele wereld nog lange tijd een bron van inspiratie blijven.'

'Een groot licht is uitgedoofd in de wereld', schreef de Britse

premier David Cameron op twitter. 'Nelson Mandela was een held van onze tijd.'

Kampioen van de vrijheid

Nelson Mandela 'heeft ons geleerd samen te leven'. Zo reageerde een andere held uit de strijd tegen apartheid en Nobelprijswinnaar, aartsbisschop Desmond Tutu, op de dood van de voormalige Zuid-Afrikaanse president. 'Tijdens de 24 jaar (sinds zijn vrijlating) heeft Madiba ons geleerd hoe we moeten samenleven en in onszelf en iedereen geloven. Hij was een vereniger van het moment dat hij uit de gevangenis kwam', stelde Tutu in een mededeling.

Ook andere leiders en persoonlijkheden brachten unaniem hulde aan de moed, vastberadenheid en wijsheid van Nelson Mandela. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon noemt hem 'een inspiratiebron' voor de wereld. 'We moeten ons laten inspireren door zijn wijsheid, vastberadenheid en engagement om ons in te spannen om de wereld te verbeteren', zei Ban vanop de VN-zetel. 'Velen in de werled zijn geïnspireerd door zijn strijd voor menselijke waardigheid, gelijkheid en vrijheid. Hij heeft een erg persoonlijke invloed op onze levens gehad'.

Voormalig VS-president Bill Clinton roemde Mandela als de 'kampioen van de menselijke waardigheid en vrijheid, voor vrede en verzoening'. 'We leven in een betere wereld dankzij het leven dat Madiba heeft geleefd.'

'Mijn held, mijn vriend'

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff betreurde het overlijden van de Nobelprijswinnaar, wiens 'voorbeeld iedereen zal leiden die vecht voor sociale rechtvaardigheid en vrede in de wereld'. Lech Walesa, de historische leider van de Poolse vakbond Solidarnosc en Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 1983, noemde Mandela 'een groot symbool van de strijd tegen apartheid en racisme'. 'Een groot man is overleden. Met Martin Luther King en aartsbisschop Desmond Tutu was hij een groot symbool van de strijd tegen apartheid en racisme, voor gelijkheid. Zo zal hij door de wereld en mezelf worden herinnerd'.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter neemt 'afscheid van een buitengewone persoonlijkheid, wellicht één van de grootste humanisten van zijn tijd, en een echte vriend', zei Blatter vanuit Costa do Sauipe, waar vrijdag de loting voor de Wereldbeker voetbal in Brazilië plaatsvindt. Zuid-Afrika was overigens het eerste Afrikaanse land dat de Wereldbeker mocht organiseren. De Braziliaanse voetballegende Pelé noemde op twitter Mandela 'mijn held, mijn vriend, mijn kompaan in de strijd voor de zaak van het volk en voor vrede in de wereld'. 'Laten we zijn werk voortzetten'.

De Palestijnse president Mahmoed Abbas eerde Mandela als 'een symbool van de bevrijding van het kolonialisme en de bezetting voor alle volkeren die vrijheid nastreven'. 'Het is een groot verlies voor alle volkeren uit de wereld en voor Palestina', aldus Abbas, die Mandela omschreef als 'de moedigste en belangrijkste van de mensen die ons hebben gesteund'.

Aung San Suu Kyi: ' Mandela heeft ons geleerd dat we de wereld kunnen veranderen'

'Een opmerkelijke mens die ons heeft doen begrijpen dat we de wereld kunnen veranderen'. Zo omschrijft de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi vrijdagmorgen de overleden Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela. De Dalaï Lama heeft naar eigen zeggen een 'dierbare vriend' verloren.

'Ik wil mijn diepe droefheid betuigen na de dood van een man die heeft gevochten de mensenrechten en gelijkheid in de wereld', zei ze bij de opening van een conferentie in Rangoon. 'Hij heeft ons doen begrijpen dat niemand moet worden gestraft voor zijn huidskleur, voor de omstandigheden waarin hij is geboren', aldus Aung San Suu Kyi, die net als Mandela jarenlang van haar vrijheid werd beroofd wegens haar verzet tegen de Birmaanse junta. Hij heeft ons eveneens doen begrijpen dat we de wereld kunnen veranderen. We kunnen de wereld veranderen door het gedrag en percepties te veranderen. Daarom wil ik hulde brengen aan een opmerkelijk persoon die de morele zin van de mensheid heeft opgetild'.

Dalaï Lama: 'Man van moed, principes en onbetwistbare integriteit'

De Dalaï Lama verklaarde 'een dierbare vriend' te hebben verloren en had woorden van lof voor 'een man van moed, principes en onbetwistbare integriteit'. De Tibetaanse leider in ballingschap meent dat 'het beste eerbetoon dat we hem kunnen betuigen, is alles te doen wat we kunnen om bij te dragen aan het respect voor de eenheid van de menselijkheid en werken aan vrede en verzoening zoals hij dat heeft gedaan'.

Paus Franciscus heeft zijn medeleven betuigd in een telegram aan de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Daarin zegt de paus ervoor te bidden dat Mandela toekomstige generaties Zuid-Afrikanen zal blijven inspireren om het algemeen belang en de gerechtigheid te dienen

Paus Franciscus: 'Troost en kracht aan allen die om hem rouwen'

Paus Franciscus prijst Mandela om zijn nimmer aflatende toewijding aan de menselijke waardigheid van alle Zuid-Afrikanen. Hij roemt hem ook als een leider die 'een nieuw Zuid-Afrika smeedde, niet gebaseerd op geweld, maar op verzoening en waarheid'. De paus betuigde ten slotte zijn medeleven aan de nabestaanden van de oud-president en wenste 'troost en kracht aan allen die om hem rouwen.'

Xi Jinping: 'Trouwe vriend van Chinese volk'

De Chinese president Xi Jinping noemde Mandela vrijdag 'een trouwe vriend van het Chinese volk', die de geboorte van het 'nieuwe Zuid-Afrika' heeft mogelijk gemaakt. 'Het Chinese volk zal zijn opmerkelijke steun herinneren aan de relaties tussen China en Zuid-Afrika en aan het lot van de mensheid', schreef de Chinese nummer één in een rouwbetuiging aan zijn Zuid-Afrikaanse collega Jacob Zuma. Xi herinnerde eraan dat de anti-apartheidsheld twee bezoeken aan China bracht en een 'dynamische promotor was van de vriendschappelijke samenwerking' tussen Peking en Pretoria. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat Mandela 'vanuit de hele wereld respect en affectie kreeg' en dat hij een 'historische bijdrage' heeft geleverd 'aan de oprichting en ontwikkeling van relaties tussen China en Zuid-Afrika'.

De Japanse premier Shinzo Abe stelde dat Mandela erin is geslaagd een land te bouwen met verzoening als fundament. Abe noemt de Nobelprijswinnaar een groot leider die 'met een ijzeren wil heeft gevochten om racisme uit te roeien'.

Voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, noemde de anti-apartheidstrijder 'één van de grootste politieke figuren van onze tijd'. De Franse president François Hollande omschrijft Nelson Mandela als 'een uitzonderlijke verzetsstrijder' die, ondanks 27 jaar gevangenschap, niet enkel een verwerpelijk regime kon omverwerpen, maar ook de Zuid-Afrikanen kon verzoenen en de democratie laten gelden.Bondskanselier Angela Merkel eerde de overleden Nobelprijswinnaar als een voorbeeld voor mensen over de hele wereld. 'Nelson Mandela's lichtende voorbeeld en zijn politieke erfenis van geweldloosheid en afwijzing van racisme zal voor mensen over de hele wereld nog lange tijd een bron van inspiratie blijven.''Een groot licht is uitgedoofd in de wereld', schreef de Britse premier David Cameron op twitter. 'Nelson Mandela was een held van onze tijd.' Nelson Mandela 'heeft ons geleerd samen te leven'. Zo reageerde een andere held uit de strijd tegen apartheid en Nobelprijswinnaar, aartsbisschop Desmond Tutu, op de dood van de voormalige Zuid-Afrikaanse president. 'Tijdens de 24 jaar (sinds zijn vrijlating) heeft Madiba ons geleerd hoe we moeten samenleven en in onszelf en iedereen geloven. Hij was een vereniger van het moment dat hij uit de gevangenis kwam', stelde Tutu in een mededeling.Ook andere leiders en persoonlijkheden brachten unaniem hulde aan de moed, vastberadenheid en wijsheid van Nelson Mandela. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon noemt hem 'een inspiratiebron' voor de wereld. 'We moeten ons laten inspireren door zijn wijsheid, vastberadenheid en engagement om ons in te spannen om de wereld te verbeteren', zei Ban vanop de VN-zetel. 'Velen in de werled zijn geïnspireerd door zijn strijd voor menselijke waardigheid, gelijkheid en vrijheid. Hij heeft een erg persoonlijke invloed op onze levens gehad'.Voormalig VS-president Bill Clinton roemde Mandela als de 'kampioen van de menselijke waardigheid en vrijheid, voor vrede en verzoening'. 'We leven in een betere wereld dankzij het leven dat Madiba heeft geleefd.'De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff betreurde het overlijden van de Nobelprijswinnaar, wiens 'voorbeeld iedereen zal leiden die vecht voor sociale rechtvaardigheid en vrede in de wereld'. Lech Walesa, de historische leider van de Poolse vakbond Solidarnosc en Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 1983, noemde Mandela 'een groot symbool van de strijd tegen apartheid en racisme'. 'Een groot man is overleden. Met Martin Luther King en aartsbisschop Desmond Tutu was hij een groot symbool van de strijd tegen apartheid en racisme, voor gelijkheid. Zo zal hij door de wereld en mezelf worden herinnerd'.FIFA-voorzitter Sepp Blatter neemt 'afscheid van een buitengewone persoonlijkheid, wellicht één van de grootste humanisten van zijn tijd, en een echte vriend', zei Blatter vanuit Costa do Sauipe, waar vrijdag de loting voor de Wereldbeker voetbal in Brazilië plaatsvindt. Zuid-Afrika was overigens het eerste Afrikaanse land dat de Wereldbeker mocht organiseren. De Braziliaanse voetballegende Pelé noemde op twitter Mandela 'mijn held, mijn vriend, mijn kompaan in de strijd voor de zaak van het volk en voor vrede in de wereld'. 'Laten we zijn werk voortzetten'.De Palestijnse president Mahmoed Abbas eerde Mandela als 'een symbool van de bevrijding van het kolonialisme en de bezetting voor alle volkeren die vrijheid nastreven'. 'Het is een groot verlies voor alle volkeren uit de wereld en voor Palestina', aldus Abbas, die Mandela omschreef als 'de moedigste en belangrijkste van de mensen die ons hebben gesteund'. 'Een opmerkelijke mens die ons heeft doen begrijpen dat we de wereld kunnen veranderen'. Zo omschrijft de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi vrijdagmorgen de overleden Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela. De Dalaï Lama heeft naar eigen zeggen een 'dierbare vriend' verloren.'Ik wil mijn diepe droefheid betuigen na de dood van een man die heeft gevochten de mensenrechten en gelijkheid in de wereld', zei ze bij de opening van een conferentie in Rangoon. 'Hij heeft ons doen begrijpen dat niemand moet worden gestraft voor zijn huidskleur, voor de omstandigheden waarin hij is geboren', aldus Aung San Suu Kyi, die net als Mandela jarenlang van haar vrijheid werd beroofd wegens haar verzet tegen de Birmaanse junta. Hij heeft ons eveneens doen begrijpen dat we de wereld kunnen veranderen. We kunnen de wereld veranderen door het gedrag en percepties te veranderen. Daarom wil ik hulde brengen aan een opmerkelijk persoon die de morele zin van de mensheid heeft opgetild'. De Dalaï Lama verklaarde 'een dierbare vriend' te hebben verloren en had woorden van lof voor 'een man van moed, principes en onbetwistbare integriteit'. De Tibetaanse leider in ballingschap meent dat 'het beste eerbetoon dat we hem kunnen betuigen, is alles te doen wat we kunnen om bij te dragen aan het respect voor de eenheid van de menselijkheid en werken aan vrede en verzoening zoals hij dat heeft gedaan'. Paus Franciscus heeft zijn medeleven betuigd in een telegram aan de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Daarin zegt de paus ervoor te bidden dat Mandela toekomstige generaties Zuid-Afrikanen zal blijven inspireren om het algemeen belang en de gerechtigheid te dienenPaus Franciscus prijst Mandela om zijn nimmer aflatende toewijding aan de menselijke waardigheid van alle Zuid-Afrikanen. Hij roemt hem ook als een leider die 'een nieuw Zuid-Afrika smeedde, niet gebaseerd op geweld, maar op verzoening en waarheid'. De paus betuigde ten slotte zijn medeleven aan de nabestaanden van de oud-president en wenste 'troost en kracht aan allen die om hem rouwen.' De Chinese president Xi Jinping noemde Mandela vrijdag 'een trouwe vriend van het Chinese volk', die de geboorte van het 'nieuwe Zuid-Afrika' heeft mogelijk gemaakt. 'Het Chinese volk zal zijn opmerkelijke steun herinneren aan de relaties tussen China en Zuid-Afrika en aan het lot van de mensheid', schreef de Chinese nummer één in een rouwbetuiging aan zijn Zuid-Afrikaanse collega Jacob Zuma. Xi herinnerde eraan dat de anti-apartheidsheld twee bezoeken aan China bracht en een 'dynamische promotor was van de vriendschappelijke samenwerking' tussen Peking en Pretoria. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat Mandela 'vanuit de hele wereld respect en affectie kreeg' en dat hij een 'historische bijdrage' heeft geleverd 'aan de oprichting en ontwikkeling van relaties tussen China en Zuid-Afrika'. De Japanse premier Shinzo Abe stelde dat Mandela erin is geslaagd een land te bouwen met verzoening als fundament. Abe noemt de Nobelprijswinnaar een groot leider die 'met een ijzeren wil heeft gevochten om racisme uit te roeien'.