Reacties: ‘Afschuwelijke terroristische aanval’

De Britse premier Theresa May © Reuters

Vanuit de hele wereld lopen reacties binnen op de gebeurtenissen in Manchester gisteravond.

De Britse premier Theresa May heeft de gebeurtenissen van maandagavond aan de Manchester Arena in Manchester een “afschuwelijke terroristische aanval” genoemd. Na het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande vond aan de arena een explosie plaats, waarbij al zeker 19 mensen omkwamen en een vijftigtal gewonden vielen.

“We proberen alle details te verzamelen over wat door de politie wordt behandeld als een afschuwelijke terroristische aanval. Al onze gedachten gaan naar de slachtoffers en de families van de getroffenen”, zei May in een verklaring.

Andy Burnham, de burgemeester van Manchester, prees de hulpdiensten voor hun reactie. “”Mijn hart gaat uit naar gezinnen die geliefden hebben verloren, mijn bewondering voor onze dappere hulpdiensten”, aldus de burgervader op Twitter. “Een verschrikkelijke nacht voor onze geweldige stad”, besloot hij.

Amerikaans president Donald Trump heeft de daders kwaadaardige ‘losers’ (‘evil losers’) genoemd. ‘Ik zal hen geen monsters noemen, omdat ze van die term zouden houden’, zei Trump tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Bethlehem. Hij betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. ‘Zoveel jonge, mooie mensen die van het leven hielden’ zijn om het leven gekomen, aldus nog Trump.

De Franse president Emmanuel Macron heeft met “afgrijzen” en “consternatie” kennis genomen van de bloedige aanslag maandagavond na een concert van het Amerikaanse tieneridool Ariana Grande in het Britse Manchester. Dat heeft hij dinsdagmorgen laten weten. Macron zal een onderhoud hebben met de Britse premier Theresa May.

De Franse eerste minister Eouard Philippe veroordeelde het “lafste terrorisme” dat “specifiek, en bewust” zeer jonge mensen als doelwit heeft genomen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft met “droefheid” en “ontzetting” gereageerd op de aanslag van maandagavond in het Britse Manchester, waarbij al zeker 22 doden vielen. “Het is onbegrijpelijk dat iemand een vrolijk popconcert uitkiest om zoveel mensen om het leven te brengen of zware verwondingen toe te brengen”, aldus Merkel dinsdag. Ze verzekerde de mensen in Groot-Brittannië dat “Duitsland aan hun zijde staat.”

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd aan zijn Britse ambtgenoot Theresa May. “Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama”, aldus Rutte in een tweet.

De Europese Unie heeft Groot-Brittannië van haar solidariteit verzekerd. “Vandaag treuren we met jullie”, aldus Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. “Morgen zullen we aan jullie zijde daaraan werken samen met jullie degene te bestrijden die onze manier van leven willen vernietigen.” Groot-Brittannië heeft bij de EU de aanvraag ingediend om uit de Unie te stappen, maar is tot 2019 nog volwaardig EU-lid.

De NAVO heeft Groot-Brittannië verzekerd van haar steun in de strijd tegen het terrorisme. “Mijn gedachten zijn bij de jonge mensen en allen die door de barbaarse aanval in Manchester getroffen zijn”, aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het bondgenootschap dinsdag op Twitter.

De Russische president Vladimir Poetin is bereid “de samenwerking in de strijd tegen de terreur te ontplooien” met Groot-Brittannië na de “cynische en onmenselijke” zelfmoordaanslag maandagavond in Manchester. Dat heeft het Kremlin dinsdag laten weten. De samenwerking geldt zowel op bilateraal niveau als in het kader van internationale inspanningen, aldus Poetin.

Steunbetuigingen

Premier Charles Michel heeft dinsdagochtend via twitter de steun uitgesproken van ons land aan het Verenigd Koninkrijk, na de vermoedelijke terreuraanslag in Manchester.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois, N-VA-vicepremier Jan Jambon, zijn CD&V-collega Kris Peeters en heel wat andere politici spraken al hun medeleven uit met de slachtoffers en hun families.

“Al mijn gedachten gaan naar de slachtoffers in Manchester en ik druk de Belgische steun uit voor het Verenigd Koninkrijk”, zo stuurde de eerste minister dinsdagochtend de wereld in.

“We zijn solidair met de Britten”, vulde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan. “Verschrikkelijk! Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun naasten”, schreef minister-president Geert Bourgeois.

Voorts reageerden onder meer ook CD&V’ers Wouter Beke, Koen Geens en Hilde Crevits dinsdagochtend al ontzet op het nieuws.

Voorts sprak ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten haar afschuw uit voor de “barbaarse aanslag op mensen die genieten van muziek en vrijheid”. “Mijn hart gaat uit naar alle slachtoffers. Sterkte aan de families, vrienden en hulpdiensten”, zo schreef sp.a-Kamerfractieleider Meryame Kitir. En ook PS-voorzitter Elio Di Rupo toonde zich al geschokt door het drama.

Onversneden politieke recuperatie uit Belgische hoek is er intussen ook al. “Gelukkig mag de Britse politie hoofddoeken dragen zodat iedereen zich welkom voelt”, lanceerde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, vergezeld van een lijstje met de jongste aanslagen in Groot-Brittannië. De kwestie van hoofddoeken bij de politie zorgde de voorbije dagen voor wat discussie in de Wetstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content