Reacties aanslag Barcelona: 'Niet laten intimideren door deze barbaarse daad'

17/08/17 om 20:49 - Bijgewerkt om 21:32

Bron: Belga

Vanuit de hele wereld wordt met afschuw gereageerd op de aanslag in Barcelona.

Reacties aanslag Barcelona: 'Niet laten intimideren door deze barbaarse daad'

© AFP

'Deze laffe aanval heeft doelbewust mensen geviseerd die van het leven genieten en tijd doorbrengen met familie en vrienden. We zullen nooit geïntimideerd worden door deze barbaarse daad.' Dat heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in een reactie laten weten.

Juncker zegt 'met diep verdriet en pijn' het nieuws over de aanslag in Barcelona te hebben vernomen. De Europese commissie staat 'volledig ter beschikking' van de Spaanse overheid om indien nodig hulp en steun te bieden, deelt hij ook mee. 'Mijn bijzondere gedachten gaan uit naar de heldhaftige mensen die het gevaar tegemoet zijn gerend om hulp te kunnen bieden aan anderen, en naar de veiligheidsdiensten die werken om de mensen veilig te houden', aldus nog Juncker.

'Barbaarse daad zal ons bondgenootschap niet ondermijnen'

'Geen enkele barbaarse daad zal de kracht en de veerkracht van ons bondgenootschap ondermijnen', zo heeft Belgisch premier Charles Michel donderdag via Twitter laten weten na de aanslag in Barcelona.

'Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en de families van Barcelona', zo staat nog in de tweet, die in het Engels is opgesteld.

'De krankzinnige terroristische moorddadigheid slaat toe in Barcelona.' Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in een reactie op de aanslag in de Catalaanse hoofdstad. 'Wij zijn solidair en denken aan de slachtoffers en hun naasten.' De minister reageert in drie talen op Twitter: Nederlands, Frans en Spaans.

Ook andere Belgische ministers reageren intussen op Twitter op de aanslag in Barcelona. 'Vreselijk wat er vandaag is gebeurd', zo schrijft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 'We zijn in gedachten bij onze Catalaanse vrienden.'

'Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun naasten', luidt het dan weer bij minister van Economie Kris Peeters (CD&V).

Voorts heeft ook Kristof Calvo (Groen), een kamerlid met Catalaanse roots, gereageerd op het incident. 'Nu ook terreur in Barcelona, beetje mijn tweede thuis. Net op de Ramblas, plek van vrolijkheid & ontmoeting. Vreselijk, zo'n blind geweld', schrijft hij.

Trump veroordeelt aanslag en biedt hulp aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de aanslag in Barcelona via Twitter veroordeeld. 'De Verenigde Staten veroordelen de terreuraanslag in Barcelona, Spanje, en zullen alles doen wat nodig is om te helpen. Wees dapper en sterk, we houden van jullie!', klinkt het.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson verzekerde dat de VS klaar staan om te helpen. 'De terroristen overal ter wereld moeten weten dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten vastberaden zijn om hen te vinden en voor het gerecht te brengen', zei hij tijdens een persconferentie.

Steunbetuigingen van burgemeesters Londen en Nice

De burgemeesters van Londen en van Nice hebben hun steun betuigd aan de inwoners van Barcelona. Beide steden werden eveneens getroffen door een aanslag waarbij een voertuig inreed op mensen.

"Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van deze barbaarse terreuraanslag in de prachtige stad Barcelona, en bij de moedige nooddiensten", plaatste de Londense burgemeester Sadiq Khan op Twitter. "Londen staat aan de zijde van Barcelona tegen het kwade van terrorisme." Op 3 juni reden drie mannen in op voetgangers aan London Bridge. Vervolgens begonnen ze mensen neer te steken in cafés en restaurants in de buurt. Acht mensen kwamen daarbij om het leven. Eerder was er al een dodelijke aanslag met een voertuig bij Westminster.

Ook in Nice gebeurde het. Daar reed een man met een vrachtwagen in tijdens een viering van de Nationale Feestdag op 14 juli 2016. Die aanslag kostte het leven aan 86 mensen. "Geschokt na de terreuraanslag in Barcelona. De stad Nice is solidair met Barcelona en steunt de slachtoffers van deze schaamteloze aanslag", zegt burgemeester Christian Estrosi, ook via Twitter.

Macron benadrukt "solidariteit van Frankrijk" na "tragische aanslag" in Barcelona

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag via Twitter "de solidariteit van Frankrijk met de slachtoffers van de tragische aanval in Barcelona" uitgedrukt.

"We blijven verenigd en vastberaden", voegt hij daar nog aan toe. Macron heeft daarnaast ook een tweet in het Spaans verstuurd, waarin hij eveneens de solidariteit van Frankrijk met zijn buurland benadrukt.

Onze partners