Ratko Mladic, de ‘slachter van Bosnië’, gaat in beroep tegen levenslange straf

Ratko Mladic op de zitting van het vonnis © Belga Image

De voormalige generaal gaat in beroep tegen zijn straf, laten zijn advocaat en zijn zoon weten.

De rechters veroordeelden Mladic tot levenslang. Hij werd schuldig bevonden aan tien van de elf aanklachten voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, waaronder de bombardementen op Sarajevo.

Mladic was zelf aanwezig in de rechtszaal in Den Haag om de zitting bij te wonen, en stak bij het binnen komen zijn duim op naar de camera’s, maar werd verwijderd voor de strafmaat werd uitgesproken omdat hij naar de rechters was beginnen te schreeuwen.

Serge Brammertz toonde zich na afloop tevreden met de uitspraak. De Belgische hoofdaanklager had ook levenslang geëist.

Bloeddruk

De advocaat en de zoon van Mladic hebben laten weten dat de voormalige generaal in beroep gaat tegen zijn straf. Volgens zoon Darko hebben de rechters van het tribunaal niet eerlijk naar de feiten gekeken en hadden ze geen oog voor de Servische slachtoffers. ‘Gerechtigheid is vervangen door propaganda’, zei Mladic’ zoon.

De advocaat van Mladic sprak van het ’totale falen’ van het tribunaal. Bovendien hekelde hij het feit dat de rechters niet echt werk hebben gemaakt van de hoge bloeddruk van Mladic. Ruim een half uur na aanvang van de zitting vroeg de verdediging om een schorsing en daarin is drie keer de bloeddruk gemeten. Die was volgens de advocaat levensgevaarlijk hoog en die vroeg daarop om schorsing of juist versneld voorlezen van het vonnis. De rechter ging daar niet op in. ‘Wat je ook van vindt van Ratko Mladic, hij is een mens en heeft recht op een goede medische behandeling’, stelde de advocaat na afloop.

Het proces tegen de voormalige generaal duurt al vijf jaar. Mladic is bovendien de laatste grote beschuldigde die voor het Joegoslavië-Tribunaal (ICTY) terecht staat. Het ICTY sluit de deuren op het einde van dit jaar. De resterende werkzaamheden, zoals processen in beroep, zullen dan behandeld worden door een speciaal mechanisme, het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (MICT) van de Verenigde Naties.

VN-Mensenrechtencommissaris blij met veroordeling

‘Mladic is de belichaming van het kwaad en de veroordeling van Mladic is de belichaming voor internationale gerechtigheid’

Zeid Ra’ad al-Hussein

De VN-Commissaris voor de Mensenrechten heeft de veroordeling van Mladic als een monumentale zege voor de gerechtigheid omschreven. ‘Mladic is de belichaming van het kwaad en de veroordeling van Mladic is de belichaming voor internationale gerechtigheid’, zei Zeid Ra’ad al-Hussein woensdag in Genève. De 75-jarige Mladic is voor enkele van de zwaarste misdaden in Europa na het einde van de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk geweest. Hij heeft duizenden mensen in dood en verderf gestort. Het trauma van de slachtoffers is onbeschrijflijk.

Zo mogelijk belangrijker is volgens al-Hussei de gerechtelijke afwikkeling van de zaak. “Iedereen, die vandaag internationale misdaden in alle mogelijke situaties overal ter wereld begaat, moet dit vonnis vrezen”, verklaarde hij. De verantwoordelijken voor gruweldaden zullen niet aan Justitie ontkomen.

Generaal

Ratko Mladic
Ratko Mladic© Belga Image

Mladic was een officier in het Joegoslavische leger en aangesteld aan het hoofd van de Servische troepen in Bosnië toen de gevechten uitbraken in de uiteenvallende federatie.

Tijdens de oorlog in Bosnië tussen orthodoxe Serviërs, katholieke Kroaten en de meerderheid van Bosniakken, Bosnische moslims, vielen 100.000 doden en sloegen 2,2 miljoen mensen op de vlucht. De VN-enclave Srebrenica werd op 11 juli 1995 ingenomen door de Bosnisch-Servische milities van Mladic. Daarop werd de bevolking verdreven en zo’n 8.000 moslimmannen en -jongens werden door de milities weggevoerd en later vermoord. Het was de grootste slachtpartij in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

In 2007 oordeelde het Internationale Gerechtshof (ICJ) van de Verenigde Naties dat de slachtpartij in Srebrenica een genocide was, uitgevoerd door de Bosnisch-Servische milities.

Zestien jaar op de vlucht

Het ICTY klaagde Mladic reeds aan in 1995, kort na de val van Srebrenica. Niettemin slaagde hij er zestien jaar in, tot 2011, op de vlucht te blijven. Servië weigerde immers mee te werken met het tribunaal.

Op 26 mei 2011 pakte Belgrado hem dan uiteindelijk op en droeg hem over aan het ICTY. Hij verscheen voor het eerst voor het ICTY op 4 juli 2011.

Steun

In weerwil van de ernstige beschuldigingen tegen Mladic bewonderen vele Serviërs hem als een oorlogsheld, die zowel zijn vijanden als het Westen weerstand heeft geboden.

De politieke baas van Mladic was Radovan Karadzic, de toenmalige president van de ‘Republika Srpska’ (Servische republiek in Bosnië). Karadzic werd vorig jaar nog schuldig bevonden aan onder andere genocide en veroordeeld tot 40 jaar cel. Hij ging daartegen in beroep en wacht nog op een uitspraak.

Ratko Mladic en Radovan Karadzic
Ratko Mladic en Radovan Karadzic© Belga Image

Partner Content