Ratingbureau Standard & Poor's dreigt met ratingverlaging voor Catalonië

05/10/17 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:26

Bron: Belga

Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings dreigt met een verlaging van de rating van de kredietwaardigheid van Catalonië. Reden is de gespannen situatie tussen Madrid en Barcelona na het referendum van afgelopen zondag.

Ratingbureau Standard & Poor's dreigt met ratingverlaging voor Catalonië

Standard & Poors © Belga

De Spaanse deelstaat krijgt het vooruitzicht of outlook negatief, wat betekent dat een verlaging van de huidige kredietscores (B+/B) mogelijk is de komende drie maanden. Volgens S&P kan de 'escalatie' na het referendum de coördinatie en communicatie tussen beide regeringen schaden'. Die zijn 'essentieel opdat Catalonië tijdig zijn schulden volledig terugbetalen kan'.

Volgens S&P is het niet uit te sluiten dat de financiële samenwerking tussen de Spaanse en de Catalaanse regering 'de komende maanden verzwakt'. Catalonië heeft een schuldgraad van 35,2 procent van het eigen bruto binnenlands product. De regio moet vaak geld ontlenen uit een speciaal fonds van de Spaanse staat. Maar Catalonië klaagt een ongelijke verdeling van de publieke middelen aan die de regio financieel verstikt, wat Madrid tegenspreekt.

Lees meer over:

Onze partners