Dat concludeert een commissie van historici in een rapport dat president Emmanuel Macron twee jaar geleden bestelde.

De Franse regering was 'blind' voor de voorbereidingen voor de slachtpartijen, aldus de historici. Parijs 'faalde' volgens hen in het voorkomen van de massamoord op de Tutsi-minderheid en gematigde Hutu's. De onderzoekers stellen vast dat Frankrijk een 'serieuze en overweldigende' verantwoordelijkheid had, wijzend op de centrale rol van toenmalig president François Mitterrand. Die had nauwe banden met oud-president van Rwanda Juvénal Habyarimana, een Hutu.

De genocide vond plaats nadat het vliegtuig waarin Juvénal Habyarimana en zijn ambtgenoot Cyprien Ntaryamira uit buurland Burundi zaten, met raketten was neergehaald.

Spanningen

Macron heeft de historici toegang gegeven tot de presidentiële, diplomatieke en militaire archieven. Ook konden ze die van de inlichtingendiensten inzien. Hoofdonderzoeker Vincent Duclert overhandigde het rapport vrijdag in het Elysée aan Macron Het rapport zou de spanningen tussen Frankrijk en Rwanda kunnen doen verminderen. Rwanda heeft de Fransen lang beschuldigd van medeplichtigheid aan de genocide.

Rwanda liet in een reactie weten het rapport te verwelkomen als een 'belangrijke stap naar een beter begrip van de rol van Frankrijk in de genocide tegen de Tutsi's'.

Rwanda presenteert in de komende weken zelf een onderzoeksrapport waar sinds 2017 aan wordt gewerkt. Dat zal de conclusies van het Franse onderzoek aanvullen en verrijken, aldus de regering in Kigali.

Dat concludeert een commissie van historici in een rapport dat president Emmanuel Macron twee jaar geleden bestelde.De Franse regering was 'blind' voor de voorbereidingen voor de slachtpartijen, aldus de historici. Parijs 'faalde' volgens hen in het voorkomen van de massamoord op de Tutsi-minderheid en gematigde Hutu's. De onderzoekers stellen vast dat Frankrijk een 'serieuze en overweldigende' verantwoordelijkheid had, wijzend op de centrale rol van toenmalig president François Mitterrand. Die had nauwe banden met oud-president van Rwanda Juvénal Habyarimana, een Hutu. De genocide vond plaats nadat het vliegtuig waarin Juvénal Habyarimana en zijn ambtgenoot Cyprien Ntaryamira uit buurland Burundi zaten, met raketten was neergehaald. Macron heeft de historici toegang gegeven tot de presidentiële, diplomatieke en militaire archieven. Ook konden ze die van de inlichtingendiensten inzien. Hoofdonderzoeker Vincent Duclert overhandigde het rapport vrijdag in het Elysée aan Macron Het rapport zou de spanningen tussen Frankrijk en Rwanda kunnen doen verminderen. Rwanda heeft de Fransen lang beschuldigd van medeplichtigheid aan de genocide.Rwanda liet in een reactie weten het rapport te verwelkomen als een 'belangrijke stap naar een beter begrip van de rol van Frankrijk in de genocide tegen de Tutsi's'. Rwanda presenteert in de komende weken zelf een onderzoeksrapport waar sinds 2017 aan wordt gewerkt. Dat zal de conclusies van het Franse onderzoek aanvullen en verrijken, aldus de regering in Kigali.