Geciteerd door nieuwszender CNN schreef de justitiewaakhond geen bewijzen te hebben gevonden dat politieke vooringenomenheid of ongepaste motieven tot de beslissing hebben geleid om in 2016 het onderzoek te openen naar mogelijke Russische inmenging in de jongste presidentsverkiezingen en 'collusie' tussen Moskou en het campagneteam-Trump. Aanvankelijk spitste dat onderzoek zich toe op hooggeplaatste campagnemedewerkers zoals Carter Page en Paul Manafort.

De FBI startte het onderzoek op nadat de VS van een buitenlandse mogendheid informatie had gekregen. Met name dat campagneadviseur George Papadopoulos had 'gesuggereerd' dat de campagne-Trump Rusland kon helpen met het vrijgeven van informatie die de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton kon beschadigen.

Het rapport van meer dan 400 bladzijden, en waarvoor meer dan een miljoen documenten zijn ingekeken, weerlegt ook de stelling van president Donald Trump dat de FBI onwettig zijn campagne heeft bespied, zo las CNN in het rapport. Het staatshoofd gewaagde ook meer dan eens van een 'heksenjacht'.

Wel zijn er in het onderzoek fouten gemaakt. Bijvoorbeeld inzake een door een rechtbank goedgekeurde telefoontap van Carter Page.

Na het oorspronkelijke onderzoek nam speciaal aanklager Robert Mueller de supervisie over. Hij vond geen 'collusie' tussen Trump en Rusland. Na de vrijgave van het rapport zei minister van Justitie William Barr volgens CNN dat er wel onvoldoende basis was om het onderzoek te openen. Bovendien verspreidde een aanklager die door Barr was aangesteld om het onderzoek op zijn beurt te bekijken een verklaring waarin hij de bevindingen van Horowitz betwist.

President Trump zelf zegt dat het rapport aantoont dat er een politieke samenzwering tegen hem was. 'Dit was een poging tot omverwerping en er waren een hoop mensen bij betrokken'. De FBI heeft 'bewijzen in elkaar gedraaid' en heeft 'tegenover rechtbanken gelogen', aldus de president.

Geciteerd door nieuwszender CNN schreef de justitiewaakhond geen bewijzen te hebben gevonden dat politieke vooringenomenheid of ongepaste motieven tot de beslissing hebben geleid om in 2016 het onderzoek te openen naar mogelijke Russische inmenging in de jongste presidentsverkiezingen en 'collusie' tussen Moskou en het campagneteam-Trump. Aanvankelijk spitste dat onderzoek zich toe op hooggeplaatste campagnemedewerkers zoals Carter Page en Paul Manafort. De FBI startte het onderzoek op nadat de VS van een buitenlandse mogendheid informatie had gekregen. Met name dat campagneadviseur George Papadopoulos had 'gesuggereerd' dat de campagne-Trump Rusland kon helpen met het vrijgeven van informatie die de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton kon beschadigen. Het rapport van meer dan 400 bladzijden, en waarvoor meer dan een miljoen documenten zijn ingekeken, weerlegt ook de stelling van president Donald Trump dat de FBI onwettig zijn campagne heeft bespied, zo las CNN in het rapport. Het staatshoofd gewaagde ook meer dan eens van een 'heksenjacht'. Wel zijn er in het onderzoek fouten gemaakt. Bijvoorbeeld inzake een door een rechtbank goedgekeurde telefoontap van Carter Page. Na het oorspronkelijke onderzoek nam speciaal aanklager Robert Mueller de supervisie over. Hij vond geen 'collusie' tussen Trump en Rusland. Na de vrijgave van het rapport zei minister van Justitie William Barr volgens CNN dat er wel onvoldoende basis was om het onderzoek te openen. Bovendien verspreidde een aanklager die door Barr was aangesteld om het onderzoek op zijn beurt te bekijken een verklaring waarin hij de bevindingen van Horowitz betwist. President Trump zelf zegt dat het rapport aantoont dat er een politieke samenzwering tegen hem was. 'Dit was een poging tot omverwerping en er waren een hoop mensen bij betrokken'. De FBI heeft 'bewijzen in elkaar gedraaid' en heeft 'tegenover rechtbanken gelogen', aldus de president.