Rampscenario dreigt voor vluchtelingen in Zuid-Soedan

© Reuters

In Zuid-Soedan dreigt een humanitaire catastrofe voor tienduizenden vluchtelingen uit Soedan. Er is een nijpend tekort aan drinkwater en er breken ziektes uit.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) roept het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties op om dringend een geschikte plaats te zoeken voor 30.000 nieuwe Soedanese vluchtelingen in Zuid-Soedan. Elke dag steken gemiddeld zo’n 2000 mensen de grens van de Soedanese deelstaat Blauwe Nijl en de Zuid-Soedanese deelstaat Boven-Nijl over. Ze komen bovenop de 70.000 vluchtelingen die al eerder voor het geweld tussen het Soedanese leger en de gewapende groep SPLM-North waren gevlucht.

Noodsituatie

Al sinds december bemoeilijkt het tekort aan water de humanitaire hulp in twee bestaande vluchtelingenkampen. In het kamp Jamam moeten mensen overleven met minder dan zeven liter water per dag – minder dan de helft van de minimumstandaard. Het kamp Doro zit bovendien nagenoeg helemaal vol en veel vluchtelingen hebben diarree.

“Dit is een rampscenario”, zegt Jean-Marc Jacobs van Artsen Zonder Grenzen. “We waarschuwen al drie maanden dat er nood is aan meer water en dat er voorbereidingen getroffen moeten worden voor de toestroom van meer vluchtelingen. Vandaag zitten we met een situatie die onmiddellijke actie vraagt van alle hulporganisaties.”

Er is nood aan plaatsen voor tienduizenden vluchtelingen. Om die kampen ook tijdens het regenseizoen te kunnen bereiken zullen de wegen hersteld moeten worden. Er is ook dringend zuiver drinkwater nodig. Ten slotte vraagt Artsen Zonder Grenzen concrete plannen voor wanneer er nog meer vluchtelingen komen.

Er is ondertussen al sprake van een derde vluchtelingenkamp in Yusuf Batil, maar daar is water voor slechts drie- of vierduizend mensen. Door de problemen in de andere kampen wordt de nood aan een alternatieve oplossing steeds groter.

Uitgeput en bang De vluchtelingen zijn uitgeput en hebben zich maanden in de wildernis verstopt uit angst voor het geweld. Velen vertellen over zwakkeren of gewonden die neervielen langs de weg tijdens de lange tocht, die minstens twee weken duurt. “We waren meer dan zeventien dagen onderweg, met erg weinig water en voedsel,” vertelt een man aan Artsen Zonder Grenzen. “Er zijn nog veel meer vluchtelingen onderweg, waaronder veel zwakke en oude mensen.”

Intense gevechten
De gevechten tussen de Sudan People’s Liberation Movement-North (SPLM-North) en de Soedanese regering zijn intens. Veel vluchtelingen hebben het over continue bombardementen, vooral op markten. De SPLM-North ontstond uit de oorspronkelijke SPLM-beweging die nu aan de macht is in het recent onafhankelijk verklaarde Zuid-Soedan. Na de onafhankelijkheid bleven veel SPLM-soldaten achter in Soedan. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content