Rami Abdulrahman: man die in zijn eentje Syrische doden telt

Rami Abdulrahman © Reuters

Vanuit Groot-Brittanië registreert Rami Abdulrahman, oprichter van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, hoeveel Syrische doden er vallen. ‘Ik ben constant bang voor een aanslag.’

Tijdens de aanvallen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië, kwamen al meer dan 1.600 mensen om het leven. In 2014 kostte het bloedige conflict aan meer dan 76.000 mensen het leven, waaronder duizenden kinderen. De ngo Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten tracht al deze cijfers nauwgezet bij te houden.

‘In 2006 zijn we begonnen’, vertelt Rami Abdulrahman de man achter de organisatie in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Met de hulp van een netwerk van Syriërs en medisch personeel in het conflictgebied registreert hij hoeveel doden er vallen. Zowel de slachtoffer aan de zijde van de rebellen als die aan de kant van het regime van Assad worden geregistreerd.

Geliefd doelwit

Ongeveer 200 Syriërs houden Abdulrahman op de hoogte. ‘Ik werk veel te hard, alleen vandaag al kreeg ik 200 telefoontjes’, vertelt hij. ‘Pas als meerdere bronnen een bericht over een ontvoering of dodelijke slachtoffers bevestigen, breng ik het nieuws naar het buiten.’

Zelf vluchtte Abdulrahman veertien jaar geleden naar Groot-Brittannië waar hij in zijn eentje werkt. ‘Zolang mensen in Syrië worden beschoten en gemarteld kan ik niet anders dan blijven doorwerken’, vertelt hij. Al is de man constant bang voor een aanslag, hij is dan ook een geliefd doelwit voor onder meer IS. ‘Maar mijn leven is niet belangrijker dan de levens van de meer dan 200.000 Syriërs die al zijn vermoord in het conflict’, nuanceert hij.

Meerdere bronnen

Afgelopen week raakte het nieuws bekend dat in het noordoosten van Syrië strijders van IS minstens 56 Assyrische christenen hadden ontvoerd. ‘Dit nieuws werd ons gemeld door twee bronnen, dat betekent dat we het naar buiten konden brengen’, aldus Abdulrahman.

NOS benadrukt dat de organisatie meer doet dan het aantal doden oplijsten. Het Observatorium brengt verder alle strijdbewegingen in Syrië in kaart en geeft aan welke locatie in handen is van welke partij. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content