Raketlancering Noord-Korea: ‘Hoogst provocerende’ daad

Noord-Korea heeft een nieuwe raket gelanceerd en daarmee, zo claimt het, zijn eerste satelliet in een baan om de aarde gebracht. Japan vraagt een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

Noord-Korea verklaart dat het voor het eerst met succes een raket heeft gelanceerd die een satelliet voor civiel gebruik in een baan om de aarde heeft gebracht. Dat meldt het officiële agentschap KCNA van het Noord-Koreaanse regime.

“De lancering van de tweede versie van onze satelliet Kwangmyongsong-3 vanop het ruimtevaartcentrum in Sohae op 12 december is geslaagd” en “de satelliet is zoals voorzien in een baan gebracht”, preciseerde KCNA.

Spoedzitting

De Japanse regering heeft intussen een vergadering van de VN-Veiligheidsraad gevraagd en gekregen. De Japanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Tsuneo Nishida, had volgens Japanse media de vraag overgemaakt aan het Marokkaanse voorzitterschap van de Raad. Kort nadien bevestigde een westerse diplomaat dat woensdag raadplegingen zouden plaatsvinden op vraag van de Japanners en Amerikanen.

“Het feit dat Noord-Korea tot de lancering is overgegaan is een belangrijke provocatie die de vrede en stabiliteit in de regio bedreigt, ons land incluis”, stelde de Japanse regeringswoordvoerder tijdens een persconferentie. “We kunnen dit niet aanvaarden.”

Het Amerikaans presidentschap veroordeelt de raketlancering. Het gaat om een “hoogst provocerende daad die de regionale veiligheid bedreigt, die resoluties 1718 en 1874 van de VN-Veiligheidsraad rechtstreeks schendt en het non-proliferatieregime ondermijnt”, verklaarde de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten, Tommy Vietor.

Zuid-Korea reageerde eveneens scherp. “Onze regering veroordeelt Noord-Korea fel omdat het de herhaalde waarschuwingen en vragen om de lancering te annuleren heeft genegeerd, en omdat het dergelijke provocaties heeft voortgezet”, zei minister van Buitenlandse Zaken Kim Sung-Hwan. Ook China en de Filipijnen veroordelen de démarche.

Onrust

Terwijl Noord-Korea’s staande houdt dat de Uhna 3-drietrapsraket die ze gelanceerd heeft voor burgerdoeleinden, zien ander landen, met op kop de VS er vooral een potentiële draagraket voor kernwapens in. Met een raket die satellieten kan lanceren, hebben de Noord-Koreanen ook een wapen in handen om de VS te treffen.

Voor het zo ver is, moeten de Noord-Koreanen er nog wel in slagen om hun kernkoppen zo te miniatuiriseren dat ze in een raket passen.

Volgens de VS-televisiezender NBC bevestigt NORAD (North American Aerospace Defense Command), het Canadees-Amerikaanse agentschap dat onder andere wereldwijd raketlanceringen in de gaten houdt, dat het ernaar uitziet dat de Noord-Koreaanse raket ‘iets’ in een baan om de aarde heeft gebracht. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content