Raket met Russisch herdenkingsmateriaal op weg naar ISS

Het Internationaal Ruimtestation ISS. © Getty Images

Op de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan is zaterdag een nieuwe bevoorradingsvlucht richting het internationale ruimtestation ISS gelanceerd. Aan boord van de onbemande Progress MS-14 bevinden zich ook foto’s en namen van tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Russen.

De Sojoez-draagraket werd kort voor 04u00 Belgische tijd gelanceerd. De nuttige lading bestaat uit het onbemande vrachtruimteschip Progress MS-14 dat zich omstreeks 07u10 automatisch aan het ISS heeft gekoppeld. De Progress heeft bijna drie ton vracht bij, waaronder brandstof, voedsel, water, geneesmiddelen, wetenschappelijke uitrusting en hardware voor de boordsystemen.

Overwinning op nazi-Duitsland

Maar naar aanleiding van de vijfenzeventigste verjaardag van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland, bevat de Progress ook herdenkingsmateriaal. Russen konden afbeeldingen en namen opsturen van familieleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren omgekomen. De gegevens worden door het ruimtevrachtschip in de ruimte gebracht.

Er zijn momenteel drie ruimtevaarders aan boord van het ISS: de Amerikaan Christopher Cassidy en de Russen Anatoli Ivanisjin en Ivan Wagner. Ze verblijven daar sinds 9 april.

Partner Content