Maandag hadden de gerechtelijke autoriteiten 51 politici, ambtenaren en ondernemers gearresteerd en een heel aantal gemeentehuizen, bedrijfszetels en woningen doorzocht. Alle vier betrokken regio's, de autonome gemeenschappen Madrid, Valencia en Murcia en de provincie León, worden door de christendemocratische conservatieve Partido Popular bestuurd. De arrestanten worden beschuldigd van actieve en passieve corruptie bij het verstrekken van bouw- en dienstopdrachten door steden en gemeenten.

Rajoy zei dat hij de verontwaardiging van de bevolking begrijpt en deelt. De corruptie is tegen de achtergrond van de offers die de mensen hebben gebracht om de crisis te overwinnen bijzonder pijnlijk, klonk het.

De voorbije jaren werd Spanje opgeschrikt door vele corruptieschandalen. Zo zit bijvoorbeeld de vroegere penningmeester van de PP, Luis Bárcenas, die miljoenen euro's uit het land zou hebben gesluisd, achter de tralies. Ook het koningshuis is betrokken partij: tegen de echtgenoot van infante Cristina, Iñaki Urdangarin, loopt een onderzoek wegens belastingontduiking en het witwassen van geld. (Belga)

Maandag hadden de gerechtelijke autoriteiten 51 politici, ambtenaren en ondernemers gearresteerd en een heel aantal gemeentehuizen, bedrijfszetels en woningen doorzocht. Alle vier betrokken regio's, de autonome gemeenschappen Madrid, Valencia en Murcia en de provincie León, worden door de christendemocratische conservatieve Partido Popular bestuurd. De arrestanten worden beschuldigd van actieve en passieve corruptie bij het verstrekken van bouw- en dienstopdrachten door steden en gemeenten. Rajoy zei dat hij de verontwaardiging van de bevolking begrijpt en deelt. De corruptie is tegen de achtergrond van de offers die de mensen hebben gebracht om de crisis te overwinnen bijzonder pijnlijk, klonk het. De voorbije jaren werd Spanje opgeschrikt door vele corruptieschandalen. Zo zit bijvoorbeeld de vroegere penningmeester van de PP, Luis Bárcenas, die miljoenen euro's uit het land zou hebben gesluisd, achter de tralies. Ook het koningshuis is betrokken partij: tegen de echtgenoot van infante Cristina, Iñaki Urdangarin, loopt een onderzoek wegens belastingontduiking en het witwassen van geld. (Belga)