Rajoy geeft Puigdemont 5 dagen om standpunt te verduidelijken

11/10/17 om 19:13 - Bijgewerkt om 19:13

Bron: Belga

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont woensdag vijf dagen gegeven om zijn standpunt te verduidelijken over de onafhankelijkheidsverklaring van zijn regio. Dat is vernomen van een bron binnen de Spaanse regering. Puigdemont heeft dus tot volgende maandag om klaarheid te scheppen.

Rajoy geeft Puigdemont 5 dagen om standpunt  te verduidelijken

© Reuters

Als de Catalaanse minister-president bevestigt dat hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, zal Madrid hem nog tot en met donderdag 19 oktober geven om alsnog terug te krabbelen. Gebeurt dat niet, dan zal de Spaanse regering volgens de bron een beroep doen op het fameuze artikel 155 van de Spaanse grondwet.

Rajoy had woensdag tijdens een persconferentie Puigdemont formeel gevraagd duidelijk te maken of die tijdens zijn toespraak dinsdagavond voor het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid van de regio heeft uitgeroepen of niet. Dat is de eerste stap in de procedure om artikel 155 van de grondwet in werking te zetten. Het artikel maakt het de centrale regering in Madrid mogelijk de bevoegdheden van een regio te ontnemen als die regio bepalingen van de grondwet schendt.

Onze partners