Radioactiviteit in water bij Fukushima schiet hoogte in

© EPA
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

In het grondwater nabij de kerncentrale van Fukushima in Japan worden snel stijgende waarden van het radioactieve tritium gemeten.

In het grondwater nabij de kerncentrale van Fukushima in Japan worden snel stijgende waarden van het radioactieve tritium gemeten.

Dat meldt Tokyo Electric Power Co. (Tepco), de operator van Fukushima Daiichi, volgens de Japanse media. De kerncentrale raakte zwaar beschadigd bij de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami in maart 2011.

Volgens Tepco is in grondwater aan de kustzijde van Fukushima 1 zowat 600.000 becquerel tritium per liter gedetecteerd, dat is tien keer meer dan de veiligheidsnorm die in Japan geldt.

Tepco houdt de concentratie tritium nauwkeurig in de gaten sinds het bedrijf in mei constateerde dat die 17 keer hoger lag dan in december vorig jaar. Sinds mei zijn de waarden opnieuw met circa 20 procent gestegen. Ook in het zeewater bij de reactoren 1 tot en met 4 zijn verhoogde waarden van tritium gemeten – tot 2.300 becquerel per liter, het hoogste niveau tot dusver.

Tritium is een radioactieve isotoop van waterstof met een halveringstijd van circa 12 jaar, maar geldt als minder schadelijk dan andere radioactieve stoffen zoals cesium.

Volgens ingenieurs van Tepco is de plotselinge stijging een gevolg van de trage lekkage van grondwater. Het bedrijft zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat het gecontamineerde water in zee terechtkomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content