Radioactieve koe zet protest van boeren uit Fukushima kracht bij

Radioactieve koe in Tokio © AFP

Boze boeren uit Fukushima hebben een radioactieve koe meegebracht naar het ministerie van Landbouw in Tokio, om te eisen dat de Japanse regering een onderzoek opent naar de symptomen die runderen vertonen sinds de kernramp in de centrale van Fukushima in 2011.

De koe is afkomstig van de regio die besmet werd door radioactieve materie die kon ontsnappen uit de nucleaire elektriciteitscentrale van Fukushima Daiichi in de nasleep van de ramp van 11 maart 2011. In die regio zijn in totaal zowat 350 koeien achtergelaten door hun eigenaars toen de zone ontruimd werd. De koeien bevinden zich op 14 kilometer van de kerncentrale. De boeren beslisten om zich te ontfermen over de koeien, tegen de wil van de autoriteiten.

Nogal wat koeien, zoals die op de foto in Tokio, kampen met witte plekken op hun huid sinds de ramp. De boeren willen dat de exacte oorzaak daarvan onderzocht wordt. ‘We kunnen de koeien niet tot vlees verwerken, ze zijn radioactief besmet’, luidde het.

Een zone in een straal van 20 km rond de site van de ramp werd destijds ontruimd, naast meerdere andere locaties. De inwoners lieten alles achter toen ze vertrokken, ook de dieren. Velen zijn ofwel dood, ofwel wild geworden. Ze voeden zich met het voedsel dat ze vinden, wat risico’s en gevaren met zich meebrengt. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content