Vlees dat besmet is met het radioactieve cesium, afkomstig van mogelijk zes koeien uit Fukushima, is op de Japanse markt terechtgekomen en waarschijnlijk al geconsumeerd.

De verhoogde straling werd reeds vastgesteld bij het vlees van drie van de zes koeien. In een bepaald geval bereikte de straling zelfs 3400 becquerel. Dat is zo'n zeven keer de officiële limiet.

Volgens Goshi Hosono, de Japanse minister van de nucleaire crisis, is er geen reden tot paniek. "Als we dit vlees elke dag zouden eten, zou het wellicht gevaarlijk zijn", aldus Hosono op een persconferentie. "Maar als het slechts in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, zijn er waarschijnlijk geen gevolgen op lange termijn voor de gezondheid."

Eerder werd ook al een verhoogde straling vastgesteld in het vlees van 11 koeien van dezelfde boerderij op zo'n 30 km van de beschadigde kerncentrale in Fukushima. Na onderzoek werd in het veevoeder cesium aangetroffen met niveaus die tot 57 keer hoger waren dan de limiet die is vastgesteld door de Japanse regering.

Meer dan 500 andere boerderijen zullen voor het einde van de week aan een inspectie onderworpen worden en bijna 2.800 tegen het einde van de maand. (TE)

Vlees dat besmet is met het radioactieve cesium, afkomstig van mogelijk zes koeien uit Fukushima, is op de Japanse markt terechtgekomen en waarschijnlijk al geconsumeerd. De verhoogde straling werd reeds vastgesteld bij het vlees van drie van de zes koeien. In een bepaald geval bereikte de straling zelfs 3400 becquerel. Dat is zo'n zeven keer de officiële limiet. Volgens Goshi Hosono, de Japanse minister van de nucleaire crisis, is er geen reden tot paniek. "Als we dit vlees elke dag zouden eten, zou het wellicht gevaarlijk zijn", aldus Hosono op een persconferentie. "Maar als het slechts in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, zijn er waarschijnlijk geen gevolgen op lange termijn voor de gezondheid." Eerder werd ook al een verhoogde straling vastgesteld in het vlees van 11 koeien van dezelfde boerderij op zo'n 30 km van de beschadigde kerncentrale in Fukushima. Na onderzoek werd in het veevoeder cesium aangetroffen met niveaus die tot 57 keer hoger waren dan de limiet die is vastgesteld door de Japanse regering. Meer dan 500 andere boerderijen zullen voor het einde van de week aan een inspectie onderworpen worden en bijna 2.800 tegen het einde van de maand. (TE)