Radicalisering: hulpverleners krijgen ‘gedeeld beroepsgeheim’

Raf Terwingen © Belga Image

Vanaf volgend jaar komt er een duidelijk kader waarin politie, justitie, hulpverleners en bestuurlijke overheden informatie kunnen delen zonder hun beroepsgeheim te schenden.

Het kader moet het mogelijk maken de bestrijding van terrorisme en radicalisering efficiënter aan te pakken, en wordt opgenomen in de zogenaamde Potpourri-wet, waarin verschillende juridische initiatieven worden samengebracht, zegt Kamerlid Raf Terwingen (CD&V). Hij werkte een systeem uit waarin iedereen tijdens een casusoverleg vrij kan spreken zonder het beroepsgeheim te schenden. De informatie die tijdens het overleg wordt gegeven mag niet openbaar worden gemaakt. Ook mensen die niet aan een beroepsgeheim zijn gebonden, zoals burgemeesters, kunnen deelnemen aan de lokale overlegmomenten.

De nieuwe regels moeten toelaten dat alle aanwijzingen in een dossier worden samengelegd. Dat moet ook detectie van radicalisering in een vroeg stadium mogelijk maken, waarna er adequaat kan worden gereageerd. De vierde Potpourri-wet wordt normaal vrijdag goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content