Aan Amerikaanse universiteiten zijn zwarten, met 5 procent, zwaar ondervertegenwoordigd. De studentengenootschappen zijn tot op grote hoogte wit, vaak exclusief wit, en bestaan voornamelijk uit mannen. Een van de grotere nationale studentengenootschappen is Sigma Alpha Epsilon (SAE). Binnen de SAE-afdeling van de universiteit van Oklahoma werd tijdens een bustrip racistisch gezang op video vastgelegd. Later werd een videofragment aan een groep van zwarte activisten doorgespeeld. De opname is kort, maar laat niet veel aan de verbeelding over. "Er zal nooit een nigger in SAE zijn", wordt enkele keren herhaald en eindigt na een niet te ontcijferen tussenstuk met "hangend aan een boom".

De rector, David Boren, een gewezen gouverneur van de staat Oklahoma, liet de afdeling van SAE onmiddellijk sluiten en liet ook het gebouw van het genootschap ontruimen.

'Ongehoord'

Hij sprak het genootschap protesterende studenten toe, zei dat hij ook de individuen die in de video te zien zijn zal laten opsporen en sanctioneren. Er komt "zero tolerantie voor racisme". "Jullie zijn schandalig", zei hij, over de leden van de groep, "Jullie treden alles waarin we geloven met voeten".

Studenten, met name gekleurde studenten, waren minder verrast en hadden het over een cultuur van racisme.

Velen luisterden naar de toespraak van hun rector met dichtgekleefde mond. "Unheard", ongehoord, hadden ze op de kleefband over hun mond geschreven.

De SAE-afdeling van Oklahoma had al eerder een kwalijke reputatie, ook wat ontgroeningen betreft. In 2011 kwam een eerstejaars tijdens zo'n ontgroening door alcoholvergiftiging om het leven.

In de VS is er dezer dagen hernieuwd bewustzijn van racisme. Een rapport toonde racistische praktijken in Ferguson aan. In Madisson, Wisconsin, is alweer een ongewapende zwarte omgekomen door kogels die afgevuurd werden door een blanke politieagent. En in Selma, Alabama, wordt deze dagen de 50ste verjaardag van de burgerrechtenmarsen herdacht.

Aan Amerikaanse universiteiten zijn zwarten, met 5 procent, zwaar ondervertegenwoordigd. De studentengenootschappen zijn tot op grote hoogte wit, vaak exclusief wit, en bestaan voornamelijk uit mannen. Een van de grotere nationale studentengenootschappen is Sigma Alpha Epsilon (SAE). Binnen de SAE-afdeling van de universiteit van Oklahoma werd tijdens een bustrip racistisch gezang op video vastgelegd. Later werd een videofragment aan een groep van zwarte activisten doorgespeeld. De opname is kort, maar laat niet veel aan de verbeelding over. "Er zal nooit een nigger in SAE zijn", wordt enkele keren herhaald en eindigt na een niet te ontcijferen tussenstuk met "hangend aan een boom".De rector, David Boren, een gewezen gouverneur van de staat Oklahoma, liet de afdeling van SAE onmiddellijk sluiten en liet ook het gebouw van het genootschap ontruimen.Hij sprak het genootschap protesterende studenten toe, zei dat hij ook de individuen die in de video te zien zijn zal laten opsporen en sanctioneren. Er komt "zero tolerantie voor racisme". "Jullie zijn schandalig", zei hij, over de leden van de groep, "Jullie treden alles waarin we geloven met voeten".Studenten, met name gekleurde studenten, waren minder verrast en hadden het over een cultuur van racisme. Velen luisterden naar de toespraak van hun rector met dichtgekleefde mond. "Unheard", ongehoord, hadden ze op de kleefband over hun mond geschreven. De SAE-afdeling van Oklahoma had al eerder een kwalijke reputatie, ook wat ontgroeningen betreft. In 2011 kwam een eerstejaars tijdens zo'n ontgroening door alcoholvergiftiging om het leven.In de VS is er dezer dagen hernieuwd bewustzijn van racisme. Een rapport toonde racistische praktijken in Ferguson aan. In Madisson, Wisconsin, is alweer een ongewapende zwarte omgekomen door kogels die afgevuurd werden door een blanke politieagent. En in Selma, Alabama, wordt deze dagen de 50ste verjaardag van de burgerrechtenmarsen herdacht.