Op de rivier Theems in Londen paradeert een majestueuze vloot om het diamanten jubileum van Queen Elizabeth II te vieren. De 86-jarige zit al 60 jaar op de troon in het Verenigd Koninkrijk.

De Britse openbare omroep BBC meldt dat minstens duizend boten meedoen aan de parade op de rivier. De optocht is de grootste sinds 1662, toen de heerschappij van koning Karel II geëerd werd.

De Britse koningin vaart samen met echtgenoot prins Philip, hertogin van Cambridge Catherine Middelton en haar echtgenoot prins William en prins Harry in de koninklijke galaboot The Spirit of Chartwell aan kop van de parade.

Hulde

De galaboot moet aanleggen aan de Tower Bridge, waarna de andere vaartuigen langsvaren om haar hulde te brengen. De processie op de Theems duurt ongeveer twee uur.

De 86-jarige Queen Elizabeth II kwam op de troon op 6 februari 1952. In de geschiedenis van de Britse monarchie bleef enkel Victoria, de betovergrootmoeder van Elizabeth, langer aan de macht.

Protest

Niet iedereen in Groot-Brittannië verkeert in feeststemming. Voor de City Hall in Londen hebben zich tientallen mensen verzameld om tegen de feestelijkheden ter ere van het diamanten troonjubileum van de koningin te protesteren. Op hun plakkaten staat "Macht aan het volk" en "Democratie, geen monarchie".

Graham Smith van de antimonarchistische beweging Republic is tegen feestelijkheden voor erfelijke privileges en macht. "Niet het hele land houdt van de monarchie. Slechts een kleine minderheid heeft er belangstelling voor. We gaan door tot de monarchie afgeschaft wordt."

Een andere tegenstander van de monarchie, Peter Tatchell, vindt dat de Queen als staatshoofd democratisch verkozen moet worden. "Als ze wint, wat mogelijk is, aanvaard ik de uitslag", luidde het. (Belga/EE)Bekijk hier de fotoreeks Queen Elizabeth 60 jaar op de troon

Op de rivier Theems in Londen paradeert een majestueuze vloot om het diamanten jubileum van Queen Elizabeth II te vieren. De 86-jarige zit al 60 jaar op de troon in het Verenigd Koninkrijk. De Britse openbare omroep BBC meldt dat minstens duizend boten meedoen aan de parade op de rivier. De optocht is de grootste sinds 1662, toen de heerschappij van koning Karel II geëerd werd. De Britse koningin vaart samen met echtgenoot prins Philip, hertogin van Cambridge Catherine Middelton en haar echtgenoot prins William en prins Harry in de koninklijke galaboot The Spirit of Chartwell aan kop van de parade.Hulde De galaboot moet aanleggen aan de Tower Bridge, waarna de andere vaartuigen langsvaren om haar hulde te brengen. De processie op de Theems duurt ongeveer twee uur. De 86-jarige Queen Elizabeth II kwam op de troon op 6 februari 1952. In de geschiedenis van de Britse monarchie bleef enkel Victoria, de betovergrootmoeder van Elizabeth, langer aan de macht. Protest Niet iedereen in Groot-Brittannië verkeert in feeststemming. Voor de City Hall in Londen hebben zich tientallen mensen verzameld om tegen de feestelijkheden ter ere van het diamanten troonjubileum van de koningin te protesteren. Op hun plakkaten staat "Macht aan het volk" en "Democratie, geen monarchie". Graham Smith van de antimonarchistische beweging Republic is tegen feestelijkheden voor erfelijke privileges en macht. "Niet het hele land houdt van de monarchie. Slechts een kleine minderheid heeft er belangstelling voor. We gaan door tot de monarchie afgeschaft wordt." Een andere tegenstander van de monarchie, Peter Tatchell, vindt dat de Queen als staatshoofd democratisch verkozen moet worden. "Als ze wint, wat mogelijk is, aanvaard ik de uitslag", luidde het. (Belga/EE)Bekijk hier de fotoreeks Queen Elizabeth 60 jaar op de troon