Qatar haalt ambassadeur uit Egypte: ‘Land verwart strijd tegen terreur met uitmoorden burgers’

© Reuters

Qatar heeft zijn ambassadeur uit Egypte teruggeroepen na ruzie over de luchtaanvallen van Caïro op stellingen van aan Islamitische Staat gelinkte milities in Libië. Een Egyptische vertegenwoordiger had Qatar ervan beschuldigd terrorisme te steunen.

Toen een Libische, aan Islamitische Staat (IS) gelinkte, militie een video publiceerde waarin 21 Egyptische koptische christenen werden onthoofd, ging president Abdel Fattah al-Sisi prompt tot actie over. Luchtaanvallen viseerden enkele uren na de publicatie al IS-stellingen in het buurland dat verscheurd wordt door chaos.

Terughoudendheid Qatar

Nu heeft Qatar besloten zijn ambassadeur uit Egypte terug te roepen ‘voor overleg’, zo schrijft Agence France-Presse. Beide landen zouden geruzied hebben over de bombardementen door F-16’s uit Caïro in de oostelijke Libische stad Derna.

Toch lijkt er meer aan de hand te zijn dan een twist over luchtaanvallen. Een Egyptische afgevaardigde in de Arabische Liga, Tariq Adel, zou Qatar ervan beschuldigd hebben terrorisme te steunen. Dat berichtten Egyptische media en Al Jazeera.

Een reactie, zo blijkt, op de terughoudendheid van de vertegenwoordiger van Qatar over een clausule in een communiqué dat de Egyptische luchtaanvallen tegen IS verwelkomde. Het bericht werd uitgegeven op het einde van een vergadering tussen ambassadeurs in de Arabische Liga in Caïro.

Unilaterale actie

In een statement was het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar inderdaad terughoudend als het op de raids van Egypte aankwam, zo stelt AFP. Het land benadrukte in het bericht het belang van ‘raadpleging voordat unilaterale militaire actie tegen een andere lidstaat’ mogelijk was. In het statement werd de ‘gespannen’ uitspraak van de Egyptische vertegenwoordiger nog eens afgekeurd, omdat het ‘de noodzaak om terreur te bestrijden, verwart met het brutale uitmoorden en verbranden van burgers’. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content