Qatar geïsoleerd: luchtverkeer zwaar verstoord, vrees voor voedseltekort

Qatar Airways © BelgaImage

Doordat verschillende landen in het Midden-Oosten hun diplomatieke banden met Qatar verbreken, is het luchtvaartverkeer van en naar de internationale luchthaven in Doha zwaar verstoord. In het land zelf is er een stormloop op supermarkten, uit vrees voor voedseltekort.

Qatar Airways, een van de grootste en hoogst aangeschreven luchtvaartmaatschappijen ter wereld, maakt voorlopig geen gebruik van het luchtruim boven Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat heeft als direct gevolg dat vluchten richting Europa, Afrika en Noord-Amerika grote omwegen moeten maken, wat dan weer hogere brandstofkosten, langere vluchttijden en dus wellicht hogere ticketprijzen met zich meebrengt.

Op de website flightradar24.com, waarop de routes van vluchten over de hele wereld te volgen zijn, is te zien hoe Qatar Airways nu over de Perzische Golf en via Iran richting het Westen vliegt.

Vluchten Qatar Airways op flightradar24.com
Vluchten Qatar Airways op flightradar24.com© .

Wie bij Qatar Airways een ticket heeft met als bestemming Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de VAE voor een vlucht tussen 5 juni en 6 juli, mag zijn reservatie aanpassen tot 30 dagen na de vertrekdatum. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten.

Maandag al lieten Etihad Airways, Emirates, Fly Dubai, Egypt Air, Gulf Air en Saudia weten dat ze hun vluchten van en naar Qatar schrappen.

Diplomatieke rel

Dat alles heeft te maken met de diplomatieke rel tussen de genoemde landen en Qatar, dat ze beschuldigen van financiële steun aan terrorisme om de regio te destabiliseren en te nauwe banden met Iran, niet toevallig de aartsvijand van Saudi-Arabië. Opmerkelijk, aangezien die landen traditioneel (soennitische) bondgenoten van de kleine Golfstaat zijn. Volgens de regering van Qatar zijn die beschuldigingen ongerechtvaardigd en ongefundeerd.

Naast Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de VAE hebben ook Jemen, de Malediven en de oostelijke regering in Libië hun betrekkingen met Qatar tot nader order opgeschort.

Qatarese staatsburgers in Bahrein, Saudi-Arabië en de VAE kregen twee weken de tijd om die landen te verlaten en ook Qatarese diplomaten moeten hun post verlaten. Die drie landen hebben ook hun eigen burgers verboden van naar Qatar te reizen.

Hamsteren

Saudi-Arabië en de VAE hebben ook hun land- en zeegrenzen met Qatar gesloten. Qatar is rijk aan olie en gas maar is voor zijn voedselvoorziening grotendeels afhankelijk van invoer. Aangezien die voedselvoorziening nu dreigt gehinderd te worden, lopen inwoners momenteel de supermarkten plat om voldoende voorraad in te slaan.

Een reporter van het Franse persagentschap AFP gewaagt van rijen van meer dan 25 klanten aan de kassa, ook op Twitter circuleren beelden van overvolle winkels.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Oproep

Intussen roept de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Mohammed bin Abdul Rahman, op tot een ‘open en eerlijke dialoog’. Dat zei hij in een interview met Qatarese televisiezender Al Jazeera. ‘Als het van Qatar afhangt, escaleert het conflict niet’.

De minister verwees onder meer naar de relatie van Doha met de Verenigde Staten, die ondanks meningsverschillen over onder meer de relatie tussen Qatar en groepen als Hamas of de moslimbroeders, vriendschappelijk blijft. ‘Onze relatie met de Verenigde Staten is strategisch. Er zijn zaken waarover we het niet eens zijn, maar de vlakken waarop we samenwerken zijn groter dan de thema’s die ons verdelen’, klonk het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content