Zo heeft volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA dinsdag gemeld.

Pyongyang heeft reeds een voor woensdag voorziene ontmoeting op hoog niveau met de zuidelijke buur geannuleerd en dreigt ermee hetzelfde te doen met de topontmoeting van 12 juni in Singapore tussen Donald Trump en Kim Jong-un.

Volgens KCNA zijn de gezamenlijke militaire manoeuvres van de Amerikanen en Zuid-Korea een repetitie voor een potentiële inval in Noord-Korea en een provocatie, net terwijl de betrekkingen tussen de beide Korea's warmer aan het worden zijn. De besprekingen op hoog niveau tussen beide Korea's in de plaats Panmunjon in de gedemilitariseerde zone zouden voortborduren op de inter-Koreaanse top van vorige maand.

De Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken dreigt er woensdag ook mee dat voor Pyongyang de geplande top met de Verenigde Staten niet moet doorgaan als het onder druk blijft gezet worden om zijn nucleair programma eenzijdig op te geven. Viceminister Kim Kye-gwan maakte duidelijk dat Noord-Korea niet geïnteresseerd is in gesprekken waarin het gedwongen wordt om zijn nucleair arsenaal op te geven. 'We zijn niet meer geïnteresseerd in gesprekken als ze ons eenzijdig in een hoek drummen en ons dwingen om kernwapens op te geven', zei Kim. 'Het is onvermijdbaar om te herbekijken of we deelnemen aan de top met de VS.' Kim riep Washington op om eerlijk te zijn tijdens de gesprekken, en dat Noord-Korea het 'gepaste antwoord' zou geven.

Reactie

De Verenigde Staten zullen 'onafhankelijk bekijken wat Noord-Korea heeft gezegd en blijven nauw samenwerken met onze bondgenoten'. Dat zegt Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders dinsdag in een reactie op het bezwaar tegen de gezamenlijke legeroefeningen in Zuid-Korea. Woordvoerster Heather Nauert van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat de voorbereidingen voor de top Trump-Kim blijven doorgaan. De militaire oefeningen met Zuid-Korea zijn ook geen provocatie, 'dat zijn dingen die we over de hele wereld doen'.

Tevoren had Kim Jong-un gezegd dat hij er begrip voor heeft dat voor de VS de oefeningen met Zuid-Korea belangrijk zijn.

Volgens Yonhap vindt op dit moment telefonisch overleg plaats tussen Zuid-Koreaanse en Amerikaanse diplomaten over het afspringen van de gesprekken tussen de twee Korea's.

Zo heeft volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA dinsdag gemeld.Pyongyang heeft reeds een voor woensdag voorziene ontmoeting op hoog niveau met de zuidelijke buur geannuleerd en dreigt ermee hetzelfde te doen met de topontmoeting van 12 juni in Singapore tussen Donald Trump en Kim Jong-un. Volgens KCNA zijn de gezamenlijke militaire manoeuvres van de Amerikanen en Zuid-Korea een repetitie voor een potentiële inval in Noord-Korea en een provocatie, net terwijl de betrekkingen tussen de beide Korea's warmer aan het worden zijn. De besprekingen op hoog niveau tussen beide Korea's in de plaats Panmunjon in de gedemilitariseerde zone zouden voortborduren op de inter-Koreaanse top van vorige maand. De Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken dreigt er woensdag ook mee dat voor Pyongyang de geplande top met de Verenigde Staten niet moet doorgaan als het onder druk blijft gezet worden om zijn nucleair programma eenzijdig op te geven. Viceminister Kim Kye-gwan maakte duidelijk dat Noord-Korea niet geïnteresseerd is in gesprekken waarin het gedwongen wordt om zijn nucleair arsenaal op te geven. 'We zijn niet meer geïnteresseerd in gesprekken als ze ons eenzijdig in een hoek drummen en ons dwingen om kernwapens op te geven', zei Kim. 'Het is onvermijdbaar om te herbekijken of we deelnemen aan de top met de VS.' Kim riep Washington op om eerlijk te zijn tijdens de gesprekken, en dat Noord-Korea het 'gepaste antwoord' zou geven.De Verenigde Staten zullen 'onafhankelijk bekijken wat Noord-Korea heeft gezegd en blijven nauw samenwerken met onze bondgenoten'. Dat zegt Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders dinsdag in een reactie op het bezwaar tegen de gezamenlijke legeroefeningen in Zuid-Korea. Woordvoerster Heather Nauert van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat de voorbereidingen voor de top Trump-Kim blijven doorgaan. De militaire oefeningen met Zuid-Korea zijn ook geen provocatie, 'dat zijn dingen die we over de hele wereld doen'. Tevoren had Kim Jong-un gezegd dat hij er begrip voor heeft dat voor de VS de oefeningen met Zuid-Korea belangrijk zijn. Volgens Yonhap vindt op dit moment telefonisch overleg plaats tussen Zuid-Koreaanse en Amerikaanse diplomaten over het afspringen van de gesprekken tussen de twee Korea's.