Nederland staat voor een opgave die om grote veerkracht vraagt, zei koningin Beatrix in haar troonrede. "De financiële en economische crisis die de wereld sinds 2008 in zijn greep houdt, raakt ook Nederland hard. Economisch herstel volgt niet vanzelf."

Het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het instandhouden van de welvaart vraagt "belangrijke offers van alle Nederlanders", zei Beatrix. De vorstin verwees naar 200 jaar geleden toen een turbulente periode het ontstaan van het koninkrijk voorafging. Ook toen was herstel van handel en welvaart van belang en werd volgens haar veerkracht van de samenleving gevraagd.

Economische crisis

De aanpak van de huidige economische problemen duldt geen uitstel, maakte de koningin duidelijk. De economische crisis is volgens haar dieper en hardnekkiger dan eerder voorzien. Nederland wordt als exportland bijzonder getroffen. Volgend jaar stijgt de werkloosheid. Ook zullen de groeicijfers lager zijn dan de Nederlanders tot nog toe gewend waren.

Toch is Nederland volgens koningin Beatrix "in sociaal en economische opzicht een sterk land, gebouwd op een lange traditie van internationaal ondernemerschap, hard werken en solidariteit tussen bevolkingsgroepen en generaties". Op beslissende momenten in de geschiedenis heeft Nederland volgens Beatrix de veerkracht getoond waar al in 1813 over werd gesproken.

"Generaties voor ons hebben bewezen onder moeilijke omstandigheden in goed overleg verschillen te kunnen overbruggen, ten dienste van een verstandig sociaal economisch beleid. Uit die voorbeelden mogen we vertrouwen putten voor de toekomst."

Diederik Samsom dut in tijdens troonredeVoorman Diederik Samsom van de sociaaldemocratische oppositiepartij en co-verkiezingsoverwinnaar PvdA heeft alvast niet alles van de troonrede gehoord. Hij dutte in tijdens de speech van de koningin. Hij gaf dat toe tegenover de openbare omroep NOS.

Op de vraag van een verslaggever of hij even was ingedut zei Samsom: "Volgens mij wel, ja." Het is niet netjes tegenover de koningin, gaf de politicus toe. Het lag volgens hem niet aan de koningin, maar "aan mijn slaaptekort". Samsom zei het meeste van de troonrede te hebben kunnen volgen. (Belga/INM)

Nederland staat voor een opgave die om grote veerkracht vraagt, zei koningin Beatrix in haar troonrede. "De financiële en economische crisis die de wereld sinds 2008 in zijn greep houdt, raakt ook Nederland hard. Economisch herstel volgt niet vanzelf." Het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het instandhouden van de welvaart vraagt "belangrijke offers van alle Nederlanders", zei Beatrix. De vorstin verwees naar 200 jaar geleden toen een turbulente periode het ontstaan van het koninkrijk voorafging. Ook toen was herstel van handel en welvaart van belang en werd volgens haar veerkracht van de samenleving gevraagd.Economische crisis De aanpak van de huidige economische problemen duldt geen uitstel, maakte de koningin duidelijk. De economische crisis is volgens haar dieper en hardnekkiger dan eerder voorzien. Nederland wordt als exportland bijzonder getroffen. Volgend jaar stijgt de werkloosheid. Ook zullen de groeicijfers lager zijn dan de Nederlanders tot nog toe gewend waren. Toch is Nederland volgens koningin Beatrix "in sociaal en economische opzicht een sterk land, gebouwd op een lange traditie van internationaal ondernemerschap, hard werken en solidariteit tussen bevolkingsgroepen en generaties". Op beslissende momenten in de geschiedenis heeft Nederland volgens Beatrix de veerkracht getoond waar al in 1813 over werd gesproken. "Generaties voor ons hebben bewezen onder moeilijke omstandigheden in goed overleg verschillen te kunnen overbruggen, ten dienste van een verstandig sociaal economisch beleid. Uit die voorbeelden mogen we vertrouwen putten voor de toekomst."Diederik Samsom dut in tijdens troonredeVoorman Diederik Samsom van de sociaaldemocratische oppositiepartij en co-verkiezingsoverwinnaar PvdA heeft alvast niet alles van de troonrede gehoord. Hij dutte in tijdens de speech van de koningin. Hij gaf dat toe tegenover de openbare omroep NOS. Op de vraag van een verslaggever of hij even was ingedut zei Samsom: "Volgens mij wel, ja." Het is niet netjes tegenover de koningin, gaf de politicus toe. Het lag volgens hem niet aan de koningin, maar "aan mijn slaaptekort". Samsom zei het meeste van de troonrede te hebben kunnen volgen. (Belga/INM)