De Pulitzerprijzen zijn de belangrijkste journalistieke onderscheidingen in de VS. Ze werden maandag nogal verdeeld toegekend. Alle grote kranten vielen in de prijzen.

Maar de belangrijkste onderscheiding, die voor Public Servie (het "dienen van het algemeen belang"), ging naar een veel bescheidener krant, The Post and Courier uit Charleston.

De kleine krant voerde een groot onderzoek naar 300 vrouwen uit South Carolina die in de afgelopen tien jaar in onopgehelderde maar verdachte omstandigheden om het leven zijn gekomen. In alle gevallen was er partnergeweld geweest en in alle gevallen werden het overlijden niet of halfslachtig door de politie onderzocht. De 7-delige serie liep onder de titel "Tot de dood ons scheidt".

De Pulitzer voor de onderzoeksjournalistiek ging gedeeld naar de redactie van de zakenkrant Wall Street Journal voor een reeks over patiëntengegevens bij ziekteverzekeringen en naar Eric Lipton van de New York Times voor een artikel over de macht van de lobby's in Washington.

De fotografen van de St Louis Post-Dispatch wonen de Pulitzer voor beste fotografie, voor hun beelden die de "wanhoop en de woede" in Ferguson, Missouri, toonden, nadat een blanke politieman er de 18-jarige, ongewapende zwarte Michael Brown had doodgeschoten.

Literatuur

De Pulitzers werden dit jaar voor de 99ste keer toegekend. De prijzen zijn verdeeld over 21 categorieën, waarvan er 14 voor journalistiek zijn voorbehouden. Eén van de zeven andere bekroningen geldt fictie: daar ging de prijs naar "All the lights we cannot see" van Anthony Doerr, een historische roman die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk afspeelt, met als protagoniste een blind meisje dat bij het verzet gaat.

In de categorie Geschiedenis werd auteur David I. Kertzer bekroond voor "The Pope and Mussolini: the secret history of Pius XI and the rise of fascism in Europe". Algemene Non-fictie kende Elizabeth Kolbert als winnares. In "The Sixth Extinction" schrijft ze over de corelatie tussen broeikaseffect en het verdwijnen van diersoorten.

(Belga/RR)

De Pulitzerprijzen zijn de belangrijkste journalistieke onderscheidingen in de VS. Ze werden maandag nogal verdeeld toegekend. Alle grote kranten vielen in de prijzen. Maar de belangrijkste onderscheiding, die voor Public Servie (het "dienen van het algemeen belang"), ging naar een veel bescheidener krant, The Post and Courier uit Charleston. De kleine krant voerde een groot onderzoek naar 300 vrouwen uit South Carolina die in de afgelopen tien jaar in onopgehelderde maar verdachte omstandigheden om het leven zijn gekomen. In alle gevallen was er partnergeweld geweest en in alle gevallen werden het overlijden niet of halfslachtig door de politie onderzocht. De 7-delige serie liep onder de titel "Tot de dood ons scheidt". De Pulitzer voor de onderzoeksjournalistiek ging gedeeld naar de redactie van de zakenkrant Wall Street Journal voor een reeks over patiëntengegevens bij ziekteverzekeringen en naar Eric Lipton van de New York Times voor een artikel over de macht van de lobby's in Washington. De fotografen van de St Louis Post-Dispatch wonen de Pulitzer voor beste fotografie, voor hun beelden die de "wanhoop en de woede" in Ferguson, Missouri, toonden, nadat een blanke politieman er de 18-jarige, ongewapende zwarte Michael Brown had doodgeschoten. De Pulitzers werden dit jaar voor de 99ste keer toegekend. De prijzen zijn verdeeld over 21 categorieën, waarvan er 14 voor journalistiek zijn voorbehouden. Eén van de zeven andere bekroningen geldt fictie: daar ging de prijs naar "All the lights we cannot see" van Anthony Doerr, een historische roman die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk afspeelt, met als protagoniste een blind meisje dat bij het verzet gaat. In de categorie Geschiedenis werd auteur David I. Kertzer bekroond voor "The Pope and Mussolini: the secret history of Pius XI and the rise of fascism in Europe". Algemene Non-fictie kende Elizabeth Kolbert als winnares. In "The Sixth Extinction" schrijft ze over de corelatie tussen broeikaseffect en het verdwijnen van diersoorten. (Belga/RR)