Puigdemont zal partijlijst trekken bij regionale verkiezingen

05/11/17 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

Bron: Belga

De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont zal de lijst van zijn partij trekken bij de regionale verkiezingen van 21 december in Catalonië, zo heeft de partij aangekondigd. Puigdemont verblijft momenteel in België en werd van zijn vrijheid beroofd.

Puigdemont zal partijlijst trekken bij regionale verkiezingen

Carles Puigdemont preekt de onafhankelijkheid. © AFP

'We willen dat president Puigdemont de electorale aardverschuiving leidt die we de 21ste december zullen waarmaken', zei de woordvoerster van PDECat (Partit Demòcrata Europeu Català), Marta Pascal, na afloop van een vergadering van de separatistische partij.

PDECat dringt erop aan dat de onafhankelijkheidsgezinde partijen in alliantie aan de verkiezingen deelnemen, maar de links-republikeinse partij ERC aarzelt, waardoor zo'n kartel onwaarschijnlijk wordt. De meldingstermijn hiervoor loopt op dinsdag 7 november af.

'We mikken op één grote unitaire lijst die alle gevoeligheden omvat', zei Pascal. Haar partij vraagt dat de opgesloten politieke leiders, zoals ERC-leider Oriol Junqueras en zeven andere leden van de afgezette Catalaanse regering, op de lijst staan.

Een voorlopige hechtenis staat een kandidaatstelling in Spanje niet in de weg. Enkel een veroordeling tot onverkiesbaarheid kan een politicus verhinderen kandidaat te zijn.

Onze partners