Puigdemont stelt verkiezingslijst voor in de buurt van Brugge

25/11/17 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:51

Bron: Belga

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft zaterdag de lijst voorgesteld waarmee hij naar de regionale verkziezingen trekt. Hij deed dat verrassend in de buurt van Brugge.

Puigdemont stelt verkiezingslijst voor in de buurt van Brugge

Puigdemont in de buurt van Brugge © belga

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft zaterdag in hotel Van der Valk in Oostkamp - in de buurt van Brugge -zijn Junts per Catalunya-lijst voorgesteld waarmee hij op 21 december wil deelnemen aan de regionale verkiezingen van Catalonië.

Hijzelf zal de lijst aanvoeren in de kieskring Barcelona.

Het is senator en Brugs politicus Pol Van den Driessche (N-VA) die het bezoek van Puigdemont aan Brugge mee geregeld heeft, meldt Het Nieuwsblad.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Puigdemont in Brugge zelf zijn lijst zou voorstellen, maar daar was zaterdagmorgen geen geschikte zaal beschikbaar.

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) bleek niet op de hoogte van het bezoek van Puigdemont.

Negentig leden die op de lijst staan waren aanwezig bij de voorstelling. Volgens de Catalaanse pers kwamen de meesten onder hen zaterdagochtend met een chartervlucht naar België.

'Belangrijkste verkiezingen uit onze geschiedenis'

'Junts per Catalunya' betekent 'Samen voor Catalonië', en op de lijst staan naast leden van Puigdemonts partij PDeCAT ook onafhankelijken.

Puigdemont noemde de komende verkiezingen de 'belangrijkste uit onze geschiedenis, die de kroniek van de eeuw zullen schrijven'.

"Wij Catalanen hebben getoond aan de wereld dat we het de capaciteit en de wil hebben om een onafhankelijke staat te worden, op de eenentwintigste moeten we het bevestigen", zei hij, verwijzend naar het referendum van 1 oktober.

Puigdemont vroeg de kiezers om te stemmen op zijn 'alternatief van de hoop' en niet voor de angst van 'el tripartito del 155', waarmee hij verwees naar de partijen Partido Poluar, PSOE en Ciudadanos.

De Spaanse regering riep hij op haar 'autoritaire klauwen' van Catalonië te halen. Hij hekelde ook de verdeeldheid onder de partijen die voorstander zijn van de onafhankelijkheid van Catalonië, die apart naar de verkiezingen trekken.

"Dit is het moment van Catalonië, niet van de politieke partijen", klonk het bij de Catalaanse leider.

Puigdemont verblijft met vier van zijn voormalige ministers in Brussel. Hij is vrij onder voorwaarden, in afwachting van een uitspraak van het Belgische gerecht over het Europese aanhoudingsbevel dat Spanje voor hem uitvaardigde.

Onze partners