Deze nieuwe instantie zal een particuliere entiteit zijn, zonder officiële status, om problemen met de Spaanse justitie te voorkomen, maar zal moeten coördineren met de regionale regering in Barcelona. Haar missie is om naar onafhankelijkheid toe te werken en internationaal ondersteuning te zoeken.

'Het is aan deze raad om op een vrijere en veiligere manier de Republiek op te bouwen, zonder tussenkomst van de Spaanse staat', zei Puigdemont tijdens een videoconferentie uit ons land en waarin werd uitgelegd dat de regering van Torra wordt beperkt door de Spaanse justitie.

Tijdens de presentatie op het hoofdkantoor van de Catalaanse regering in Barcelona werden geen bijzonderheden gegeven over de samenstelling noch het functioneren van deze 'raad van de republiek'. Maar de separatisten legden uit het om een soort parallel parlement gaat.

De anti-separatistische oppositie heeft het initiatief al zwaar bekritiseerd. 'Het is een nepinstelling, vuurwerk om de indruk te wekken dat ze een republiek creëren', zei Carlos Carrizosa, leider van de parlementaire fractie van de liberale formatie Ciudadanos, de grootste partij van Catalonië.

De 'Catalaanse Republiek' die op 27 oktober 2017 door de separatistische afgevaardigden werd uitgeroepen, bleef dode letter, geen enkel land heeft ze erkend. De Spaanse regering had Puigdemont onmiddellijk uit de macht ontzet en de autonomie van Catalonië geschorst.

Zaterdag, voor de verjaardag van deze proclamatie, lanceerden Puigdemont en Torra een nieuwe politieke groepering, La Crida Nacional, in een poging alle separatistische formaties te verenigen. Maar voorlopig lijkt alleen hun huidige partij, de PDeCAT, van plan zich bij hen aan te sluiten. De twee andere onafhankelijke partijen, ERC (Catalaans Republikeins Links) en CUP (radicaal links) hebben duidelijk geweigerd.

Deze nieuwe instantie zal een particuliere entiteit zijn, zonder officiële status, om problemen met de Spaanse justitie te voorkomen, maar zal moeten coördineren met de regionale regering in Barcelona. Haar missie is om naar onafhankelijkheid toe te werken en internationaal ondersteuning te zoeken. 'Het is aan deze raad om op een vrijere en veiligere manier de Republiek op te bouwen, zonder tussenkomst van de Spaanse staat', zei Puigdemont tijdens een videoconferentie uit ons land en waarin werd uitgelegd dat de regering van Torra wordt beperkt door de Spaanse justitie. Tijdens de presentatie op het hoofdkantoor van de Catalaanse regering in Barcelona werden geen bijzonderheden gegeven over de samenstelling noch het functioneren van deze 'raad van de republiek'. Maar de separatisten legden uit het om een soort parallel parlement gaat. De anti-separatistische oppositie heeft het initiatief al zwaar bekritiseerd. 'Het is een nepinstelling, vuurwerk om de indruk te wekken dat ze een republiek creëren', zei Carlos Carrizosa, leider van de parlementaire fractie van de liberale formatie Ciudadanos, de grootste partij van Catalonië. De 'Catalaanse Republiek' die op 27 oktober 2017 door de separatistische afgevaardigden werd uitgeroepen, bleef dode letter, geen enkel land heeft ze erkend. De Spaanse regering had Puigdemont onmiddellijk uit de macht ontzet en de autonomie van Catalonië geschorst. Zaterdag, voor de verjaardag van deze proclamatie, lanceerden Puigdemont en Torra een nieuwe politieke groepering, La Crida Nacional, in een poging alle separatistische formaties te verenigen. Maar voorlopig lijkt alleen hun huidige partij, de PDeCAT, van plan zich bij hen aan te sluiten. De twee andere onafhankelijke partijen, ERC (Catalaans Republikeins Links) en CUP (radicaal links) hebben duidelijk geweigerd.