'Puigdemont onderhandelde met N-VA over eedafleggingstoespraak vanuit Vlaams parlement'

28/01/18 om 06:29 - Bijgewerkt om 06:36

Bron: Belga

De ex-president van de Catalaanse regering, Carles Puigdemont, onderhandelde met de Vlaamse nationalisten van de N-VA over de mogelijkheid om vanuit het Vlaams parlement zijn inhuldigingsspeech uit te spreken komende dinsdag. Dat meldde het Spaans persagentschap EFE.

'Puigdemont onderhandelde met N-VA over eedafleggingstoespraak vanuit Vlaams parlement'

Carles Puigdemont op weg naar een persconferentie in Brussel. © Belga

Het bericht van EFE, op basis van niet nader genoemde nationalistische bronnen, werd gepubliceerd voor het nieuws bekendgeraakte dat het Grondwettelijk Hof van Spanje Puigdemonts eedaflegging op afstand liet opschorten.

Carles Puigdemont, die volgens de jongste berichten in een Brussels viersterrenhotel verblijft, was zaterdagavond de onderhandelingen aan het afronden om in het Vlaams Parlement de toespraak te houden, zegden de bronnen aan EFE. Maar korte tijd later raakte bekend dat het Grondwettelijk Hof in Madrid de eedaflegging van Puigdemont als nieuwe minister-president van Catalonië liet opschorten. De eedaflegging kan enkel conform de Spaanse grondwet zijn als hij vanuit Spanje terugkeert, lijfelijk aanwezig is en toestemming krijgt van de rechtbank. Vraag is dus maar of de onderhandelingen over een eventuele inhuldigingsspeech nog enigszins van tel zijn.

Puigdemont, op de vlucht voor het Spaanse gerecht, kwam in België aan op 30 oktober in aanwezigheid van vier ex-regioministers. De Spaanse regering had hem afgezet, op basis van artikel 155 van de Spaanse grondwet. Maar bij de jongste regionale verkiezingen in Catalonië haalden de separatistische partijen een meerderheid.

Onze partners