Volgens JxCat, die de resolutie met het deelnameverbod overmaakte aan de pers, willen de Spaanse kiesautoriteiten Puigdemont en twee van zijn partijgenoten 'het zwijgen opleggen'. Behalve lijsttrekker Puigdemont mogen ook Toni Comin en Clara Ponsanti niet deelnemen aan de stembusgang. Ook deze oud-ministers verblijven in ballingschap in het buitenland.

Puigdemont presenteerde eerder deze maand zijn kandidatuur voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Hij deed dat vanuit België, waar de vroegere Catalaanse regeringsleider verblijft om te ontsnappen aan vervolging voor zijn rol in het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië in de herfst van 2017. De conservatieve Partido Popular en het liberale Ciudadanos hadden bij de kiescommissie bezwaar aangetekend tegen de kandidatuur van Puigdemont.

Op Twitter toont PP-leider Pablo Casado zich alvast tevreden met de beslissing van de kiescommissie. Puigdemont 'moet naar Spanje komen en voor de rechter verschijnen', stelde hij. 'Wanneer men een coup pleegt en vlucht, kan men in Europa niet de staat vertegenwoordigen waar de coup is gepleegd', tweette Inés Arrimadas, boegbeeld van Ciudadanos in Catalonië, op haar beurt.

De partij van Puigdemont gaat 'onmiddellijk alle juridische middelen in de Spaanse staat en in Europa ontplooien om de rechten van de drie kandidaten te verdedigen'. 'Er is geen enkel juridisch obstakel (voor hun deelname), behalve wanneer men hen om politieke redenen wou uitsluiten', zei de advocaat van Puigdemont, Gonzalo Boye, aan AFP.

Zondag vonden in Spanje parlementsverkiezingen plaats. Daarbij werden vijf Catalaanse politici verkozen die momenteel in hechtenis zitten en berecht worden voor hun rol in het referendum. In totaal wonnen Catalaanse separatistische partijen 22 zetels. Zo zouden ze een sleutelrol kunnen krijgen in de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe meerderheid in Spanje. De stembusgang is gewonnen door de socialisten. Het Franse persbureau AFP contacteerde de kiescommissie, maar die weigerde commentaar.

Volgens JxCat, die de resolutie met het deelnameverbod overmaakte aan de pers, willen de Spaanse kiesautoriteiten Puigdemont en twee van zijn partijgenoten 'het zwijgen opleggen'. Behalve lijsttrekker Puigdemont mogen ook Toni Comin en Clara Ponsanti niet deelnemen aan de stembusgang. Ook deze oud-ministers verblijven in ballingschap in het buitenland. Puigdemont presenteerde eerder deze maand zijn kandidatuur voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Hij deed dat vanuit België, waar de vroegere Catalaanse regeringsleider verblijft om te ontsnappen aan vervolging voor zijn rol in het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië in de herfst van 2017. De conservatieve Partido Popular en het liberale Ciudadanos hadden bij de kiescommissie bezwaar aangetekend tegen de kandidatuur van Puigdemont.Op Twitter toont PP-leider Pablo Casado zich alvast tevreden met de beslissing van de kiescommissie. Puigdemont 'moet naar Spanje komen en voor de rechter verschijnen', stelde hij. 'Wanneer men een coup pleegt en vlucht, kan men in Europa niet de staat vertegenwoordigen waar de coup is gepleegd', tweette Inés Arrimadas, boegbeeld van Ciudadanos in Catalonië, op haar beurt. De partij van Puigdemont gaat 'onmiddellijk alle juridische middelen in de Spaanse staat en in Europa ontplooien om de rechten van de drie kandidaten te verdedigen'. 'Er is geen enkel juridisch obstakel (voor hun deelname), behalve wanneer men hen om politieke redenen wou uitsluiten', zei de advocaat van Puigdemont, Gonzalo Boye, aan AFP. Zondag vonden in Spanje parlementsverkiezingen plaats. Daarbij werden vijf Catalaanse politici verkozen die momenteel in hechtenis zitten en berecht worden voor hun rol in het referendum. In totaal wonnen Catalaanse separatistische partijen 22 zetels. Zo zouden ze een sleutelrol kunnen krijgen in de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe meerderheid in Spanje. De stembusgang is gewonnen door de socialisten. Het Franse persbureau AFP contacteerde de kiescommissie, maar die weigerde commentaar.