Ethan-Nordean leidt Proud Boys aan het Capitool. © Belga

Proud Boys veroordeeld tot celstraffen van 10 en 18 jaar voor rol in bestorming Capitool

Twee leden van de Amerikaanse extreemrechtse militie Proud Boys zijn vrijdag veroordeeld tot 10 en 18 jaar cel voor hun aandeel in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Dominic Pezzola werd veroordeeld tot 10 jaar cel. Hij sloeg met een schild van de oproerpolitie een ruit in van het parlementsgebouw waardoor de eerste relschoppers het gebouw konden betreden terwijl de Congresleden geëvacueerd werden. Pezzola was een van de vijf Proud Boys-leden die vervolgd worden voor de bestorming van het Capitool, maar hij is wel de enige die niet veroordeeld werd voor opruiende samenzwering. Wel werd hij schuldig bevonden aan onder meer het aanvallen van een politieagent, het stelen van een politieschild en de vernieling van overheidsbezit.  De New Yorker vervoegde de Proud Boys kort voor 6 januari en werd door de leiders van de groep geprezen voor zijn gewelddadige acties tijdens een ander event, enkele weken voor die bewuste 6 januari. Volgens de aanklagers hadden de leiders van de groep leden als Pezzola aangezet om in de frontlinie te staan van het geweld in het Capitool. De rechter noemde hem de ‘speerpunt’ van de bestorming van het Capitool.

‘Geen excuus’

Ethan Nordean kreeg een celstraf van 18 jaar. Hij is de voormalige voorzitter van de Proud Boys-afdeling in Seattle en leidde de mars op het Capitool van de militie. Hij werd schuldig bevonden aan opruiende samenzwering. Hij moet even lang de gevangenis in als Stewart Rhodes, de leider van een andere militie, de Oath Keepers, die eerder veroordeeld werd.

Nordean toonde enige inkeer tijdens het proces. ‘Er is geen excuus voor mijn acties’, zei hij, ‘Ik wil de tijd nemen om me bij iedereen te verontschuldigen die ik onrecht aandeed.’ Hij had de bedoeling, zei hij, een vreedzame optocht te leiden, ‘ik wil me ook verontschuldigen voor mijn gebrek aan leiderschap op die dag’.

De andere veroordeelde, Pezzola, vroeg de rechter om genade, en zei dat hij de buik vol had van politiek. Maar bij het verlaten van de rechtszaal stak hij zijn vuist in de lucht en riep naar het publiek: ‘Trump won!’

De 200 Proud Boys die op 6 januari 2021 naar het Capitool trokken wilden de bekrachtiging van de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden op uittredend president Donald Trump verhinderen. Donderdag werden Proud Boys-leiders Joseph Biggs en Zachary Rehl al veroordeeld tot 17 en 15 jaar cel. 

Nationaal voorzitter en topman van de groep Enrique Tarrio krijgt zijn straf normaal gezien volgende dinsdag te horen. Hij was zelf niet in Washington DC op 6 januari omdat hij twee dagen voordien werd opgepakt voor het beledigen van de Black Lives Matter-beweging. Hij koos volgens de aanklagers daarom Biggs en Nordean om de groep in zijn plaats te leiden.

Dominic Pezzola slaat met een politieschild een ruit in. © Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content