Protesten tegen overwinning Poetin houden aan

© Reuters

Bij protesten tegen de overwinning van president Vladimir Poetin zijn opnieuw een oppositieleider en tientallen manifestanten opgepakt.

In Moskou hebben opnieuw duizenden aanhangers van de Russische oppositie betoogd tegen de fraude en de onregelmatigheden bij de presidentsverkiezingen van 4 maart.

“We hebben duidelijke eisen”, aldus de oppositiepoliticus Vladimir Ryzjkov. “Politieke hervormingen, de oprichting van een onafhankelijke justitie, einde van de censuur van de media, rechtstreekse verkiezing van de gouverneurs en nieuwe parlements- en presidentsverkiezingen”. Poetin heeft zijn tegenstanders al herhaaldelijk verweten dat ze geen programma hebben.

Regeringstegenstanders
Na het nieuwe protest heeft de politie oppositieleider Sergej Oedaltsov van het Links Front opgepakt. Die had opgeroepen tot een niet toegelaten manifestatie op een plein in het stadscentrum, zo citeerde het persbureau Interfax de autoriteiten. Ook een tiental van zijn aanhangers werd opgepakt.

Oedaltsov en enkele tientallen andere manifestanten zouden na het einde van de door de autoriteiten toegelaten betoging hebben proberen optrekken naar het Poesjkinplein. De veiligheidstroepen hadden voordien aangekondigd hard te zullen optreden tegen “provocaties”.

In Sint-Petersburg werden bij een niet toegelaten betoging ook tientallen mensen opgepakt, aldus de website kasparov.ru, die kritisch is voor het Kremlin. In Nizjni Novgorod, de derde grootste stad van Rusland, werden ongeveer 60 regeringstegenstanders in de kraag gevat. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content