Protesten na arrestatie van gouverneur in Rusland houden aan

Een betoging in de Russische regio Chabarovsk. © Reuters

In Chabarovsk, een regio in het oosten van Rusland, is opnieuw massaal betoogd tegen de arrestatie van gouverneur Sergej Foergal. Tienduizenden mensen gingen zaterdag de straat op. Foergal wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere moorden die vijftien jaar geleden plaatsvonden.

De betogers verzamelden zaterdag voor het gebouw van de lokale overheid. Ze scandeerden onder meer ‘Vrijheid’ en ‘Poetin, neem ontslag’ en zwaaiden met de regionale vlag en spandoeken. Ondanks een verbod op betogingen wegens de coronapandemie, liet de politie de manifestanten begaan.

Volgens de overheid namen zo’n 6.500 betogers deel aan de actie, terwijl oppositiegezinde accounts op sociale media over 90.000 deelnemers spreken. Journalisten ter plaatse maken alvast melding van de grootste manifestatie sinds het begin van de protesten.

‘Betrokkenheid bij moorden’

Foergal, van de nationalistische partij LDPR, werd in 2018 tot gouverneur verkozen van de oostelijke regio Chabarovsk. Hij klopte toen verrassend de kandidaat die het Kremlin naar voren had geschoven. De vijftigjarige werd op 9 juli door de Russische veiligheidsdiensten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij meerdere moorden die vijftien jaar geleden hebben plaatsvonden. Hij zou de opdracht hebben gegeven om verschillende mensen uit het bedrijfsleven om het leven te brengen. Foergal ontkent de beschuldigingen.

Sindsdien kwamen in de regio tienduizenden mensen op straat om hun steun te betuigen aan Foergal en om zijn vrijlating te eisen. De leider van LDPR, Vladimir Zjirinovski, noemde de aanklachten eerder ‘een politieke zaak’. De Russische president Poetin zette Foergal uiteindelijk maandag officieel uit zijn ambt wegens ‘een verlies van vertrouwen’ in het regionale kopstuk. Het staatshoofd heeft een ander lid van LDPR, het federale parlementslid Michail Degtjarjov, aangesteld als gouverneur ad interim.

Partner Content