Protesten in Missouri na dood van zwarte jongeman duren voort

Een demonstratie tegen de dood van een zwarte jongeman in Missouri. Hij werd door een politieagent doodgeschoten. © REUTERS

De situatie in het stadje Ferguson, in de Amerikaanse staat Missouri, blijft gespannen nadat een 18-jarige zwarte jongeman het voorbije weekeinde doodgeschoten werd door de politie.

De situatie in het stadje Ferguson, in de Amerikaanse staat Missouri, blijft gespannen nadat een 18-jarige zwarte jongeman het voorbije weekeinde doodgeschoten werd door de politie.

Politie patrouilleert op straat in Ferguson (Missouri), waar de sfeer gespannen is nadat de politie een zwarte jongeman doodschoot.
Politie patrouilleert op straat in Ferguson (Missouri), waar de sfeer gespannen is nadat de politie een zwarte jongeman doodschoot.© REUTERS

In de nacht van dinsdag op woensdag raakte een man gewond nadat de politie op hem geschoten had. Dat berichtten verschillende Amerikaanse televisiezenders. Vijf gewapende en gemaskerde Afro-Amerikanen zouden er op weg geweest zijn. Bij een controle door de politie richtte een van hen zijn wapen op een agent.

Daarmee is het al vier nachten na mekaar onrustig in Ferguson, een stadje van zo’n 20.000 voornamelijk Afro-Amerikaanse inwoners. Na de dood van de 18-jarige Michael Brown kwam het zondag al tot rellen en plunderingen. Tientallen mensen werden opgepakt.

Tegenstrijdig verhaal

De jongeman zou een agent bij een woordenwisseling in zijn dienstvoertuig geduwd hebben. Ooggetuigen zeggen echter dat Brown zich al overgegeven had en op het moment dat hij neergeschoten werd, zijn handen in de hoogte hield.

Minister van Justitie Eric Holder heeft al volledige duidelijkheid beloofd over de zaak. De politie krijgt echter het verwijt dat ze het incident in de doofpot wil stoppen, omdat ze de naam van de agent die de zwarte jongeman doodschoot, geheim houdt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content